Amsterdam – In augustus is er het evenement de World Dog Show in Amsterdam. Daar kwamen begin augustus over de 30.000 honden uit 60 landen op af om tentoongesteld te worden. Het bestuur van Amsterdam wil in de toekomst geen hondenshows meer in de stad. Dit soort evenementen worden dan niet meer toegestaan. Ook de Sophia-Vereniging is voor een verbod op hondenshows omdat deze bijdragen aan dierenleed. Zij strijden al sinds 2010 voor een verbod. De Sophia-Vereniging is dan ook blij met het besluit van Amsterdam en zij hoopt dat ook andere steden zullen volgen.
Onnatuurlijk gedrag
Imane Nadif van Groenlinks vertonen de honden geen natuurlijk gedrag tijdens de shows. Daarom heeft zij schriftelijk vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.
Evenementen als de World Dog Show, HOND2018 en de Amsterdamse Winner Show zijn voorbeelden waar het fokken op uiterlijke kenmerken wordt gepromoot. Kenmerken die ten koste gaan van de gezondheid van de hond. Bijvoorbeeld de Franse Buldog met een platte snuit waar ze moeilijk mee kunnen drinken en last hebben met ademhalen. Of de herders uit de showlijn waarbij op lage heupen wordt gefokt en de teckels met een hernia of honden met een te kleine kop waardoor ze altijd hoofdpijn hebben. Er zijn veelte veel honden met uiterlijke kenmerken die de hond pijn of last bezorgen. Hierdoor kunnen deze honden ook probleemgedrag ontwikkelen, vanwege de pijn of benauwdheid.
Erfelijke aandoeningen
Het bestuur van Amsterdam zegt dat ze het niet wenselijk vindt wanneer er op evenementen doorgefokte dieren worden tentoongesteld. Er is in 1 juli 2014 een wetgeving ingetreden waarbij fokkers verplicht worden te voorkomen dat er erfelijke aandoeningen worden doorgegeven aan nakomelingen. Daarom vindt het stadsbestuur met oog op dierenwelzijn dat het zeer onwenselijk is dat er bij dit soort hondenshows hondenrassen kunnen worden ingeschreven waarbij de erfelijke aandoeningen een risico vormen.
Er wordt vaak gebruik gemaakt van inteelt om de uiterlijke kenmerken te behouden.
Het risico op andere ziektes als kanker, hartproblemen, doofheid en oogafwijkingen is daardoor groter.
Geen hondenshows meer
Het college van Amsterdam gaat kijken of de voorwaarden om een vergunning te krijgen voor een hondenshow, zo aangepast kunnen worden, dat het niet meer mogelijk is om in Amsterdam een hondenshow te organiseren. Ze willen hiermee het aantal evenementen met dieren terugdringen.
Er wordt al 10 jaar gestreden voor een beter fokbeleid waarbij het welzijn van de honden voorop staat en niet het uiterlijk. Er worden steeds een beetje meer maatregelen getroffen, maar de fokkers en hondeneigenaren moeten ook betere keuzes gaan maken.
Het is een grote stap dat Amsterdam de tentoonstellingen niet meer wil in de stad.
Het fokken op uiterlijk wordt zo ontmoedigt en misschien worden mensen zich meer bewust van het fijt dat het leuke grappige buldogje eigenlijk een ziek en zwak hondje is. We moeten het niet willen, dat honden aangepast worden aan de wensen van mensen omdat die nu eenmaal iets mooi of schattig vinden.