Wolvega – Het verbeteren van de verkeersveiligheid en minder verkeersongevallen en minder verkeersslachtoffers. Dat is het doel van het college van Burgemeester en Wethouders van Weststellingwerf. Waar nodig worden wegen aangepast, maar vooral wil de gemeente het bewustzijn van de verkeersdeelnemers vergroten. Daarvoor is er het werkplan Permanente verkeerseducatie.
“In Weststellingwerf bleef het aantal geregistreerde verkeersslachtoffers de afgelopen vier jaar stabiel”, zegt wethouder Jack Jongebloed. “Maar elk slachtoffer is er één te veel! Daarom blijven we ons stevig inzetten op het voorkomen van ongevallen.”
Minder ongevallen in 2025
In 2011 ondertekende de gemeente het manifest Verkeersveiligheid Fryslân. Dit is erop gericht om tot 2025 het aantal ongevallen in het Friese verkeer met de helft te verminderen ten opzichte van 2010.
Jongebloed: “Op dit moment lijken we dat niet te halen. De afgelopen vier jaar is het aantal slachtoffers na verkeersongevallen gelijk gebleven. Dat is weliswaar geen stijging, maar we willen een daling.”
Aanpassingen nodig
Om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen, zijn aanpassingen nodig. Bijvoorbeeld aan wegen of kruispunten, maar ook verandering van gedrag is belangrijk. Sito Spijksma is medewerker verkeersveiligheid bij de gemeente Weststellingwerf. Hij vertelt welke aanpassingen de afgelopen jaren zijn gedaan. “Bij kruisingen en bebouwde komgrenzen zijn drempels geplaatst en kruisingen zijn geaccentueerd met rood asfalt. Dit dwingt automobilisten om langzamer te rijden en meer op te letten.”
Bij onderhoud aan de wegen onderzoekt de gemeente of er drempels of plateaus nodig zijn. Dit gebeurt vaak in overleg met Plaatselijk Belangen. “Zij kennen een lokale situatie namelijk het allerbeste”, zegt Jongebloed.
Aanpassingen aan de weg nemen het gevoel van onveiligheid niet altijd weg. “Met het werkplan Permanente verkeerseducatie vergroten we de kennis van verkeersdeelnemers en maken we ze bewust van hun eigen gedrag in het verkeer”, legt Spijksma uit. “We merken dat dat indruk maakt. Bewust zijn van je eigen gedrag, voorkomt de kans op ongelukken.”
Veilige schoolomgeving
Met informatieavonden, voorlichtingsstands bij evenementen en cursussen bereikt de gemeente verschillende doelgroepen. Aanhakend op de moddercampagne van de provincie, ervaren agrariërs in een oefencentrum met hun eigen materieel hoe lang de remweg is op een natte weg. De jongste verkeersdeelnemers krijgen verkeerslessen met een examen. Ouders komen aan bod in het project ‘Een veilige schoolomgeving’. Spijksma: “Afgelopen jaar hebben we bij basisscholen een schoolzone aangebracht. Die moet automobilisten erop wijzen langzaam te rijden bij een school. Er kunnen immers kinderen oversteken. Ook helpt het om minder vaak de auto pakken en meer fietsend of lopend de kinderen naar school te brengen. Hoe minder auto’s er rond een school zijn, hoe overzichtelijker en veiliger het voor de kinderen is.”
Leerlingen van het Linde College en Terra Wolvega volgen gastlessen en stappen in een
vrachtwagen. Spijksma: “Dan ervaren ze dat een dode hoek veel groter is dan ze dachten.”
Jongeren leren ook wat de gevaarlijke invloed is van alcohol en smartphonegebruik in het verkeer. Wethouder Jongebloed: “Landelijk en regionaal ontstaan meer ongelukken door smartphones in het verkeer. Wij vinden het belangrijk om jongeren al op jonge leeftijd te wijzen op de gevaren daarvan. Als je met je smartphone bezig bent, ben je afgeleid van wat er om je heen gebeurt.”
Samenwerking met lokale VVN
Om het verkeerseducatieplan te laten slagen, werkt de gemeente samen met de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN). VVN organiseert samen met de Onafhankelijke Seniorenvereniging Wolvega een rijles voor leden om hun kennis van de verkeersregels op te frissen. En op festivals worden jongeren door leeftijdsgenoten geïnformeerd over de invloed van drugs in het verkeer. “Dat maakt meer indruk en blijft beter hangen”, weet Spijksma.
De gemeente bekijkt elk jaar opnieuw aan welke onderdelen van het verkeerseducatieplan behoefte is. Spijksma: “Door in te spelen op vragen van inwoners en Plaatselijk Belangen, werken we gericht aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in de gemeente.” Wethouder Jongebloed: “Samen met onze inwoners blijven we werken aan een veilig Weststellingwerf. Voor elke verkeersdeelnemer, jong en oud. Alleen samen krijgen we het aantal verkeersslachtoffers omlaag.”
De Onafhankelijke Seniorenvereniging Wolvega werkt actief mee aan voorlichting en trainingen voor een veiliger verkeer. “Heel positief dat deze mogelijkheden er zijn. Onze leden nemen graag deel aan de cursussen”, zegt Andries Elgersma, secretaris van de vereniging. “Een opfriscursus legt de slordigheden bloot die in ons rijgedrag zijn geslopen. Een rijinstructeur wijst ons daarop, wat je de volgende rit weer scherper en alerter maakt.”
Scootmobielles is populair
De gemeente en Onafhankelijke Seniorenvereniging Wolvega bieden ook scootmobielles
aan. Deze trainingen zijn erg populair. Tot voor kort werd de les alleen in groepen gegeven.
Nu kunt u ook een persoonlijke rijtraining krijgen op uw scootmobiel. Heeft u belangstelling
hiervoor? Neem dan contact met Sito Spijksma, via telefoonnummer 140561.