Medemblik – Automatiseringsbedrijf Vitasys doet voor de tweede keer mee met de Award Duurzame Ondernemer. In 2013 won het bedrijf ook al de Award. De afgelopen jaren zijn gebruikt om duurzaamheid in- en extern verder uit te bouwen.
Vitasys uit Zwaagdijk-Oost vindt dat een onderneming zich bewust moet zijn van zijn omgeving. En duurzaam, circulair en sociaal en maatschappelijk betrokken moet zijn. Danny Verdonk is Manager Sustainable Development. “Binnen ons programma Vitasys 2025 werken we aan duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De tijd van alleen praten over verduurzaming ligt ver achter ons. We doen het ook in de praktijk. Samen met onze klanten, leveranciers en medewerkers.”
Dit is de zesde en laatste genomineerde voor de Award, de inschrijving is gesloten. De prijsuitreiking is tijdens de Nieuwsjaarsreceptie van de gemeente Medemblik op 8 januari.
MVO
Directeur André Hundman illustreert de duurzame stappen via roofvogelcentrum Wings of Change in Andijk. Daar richtte Vitasys de ICT-omgeving in en werden camera’s geplaatst. Een groot deel van de installatie en de arbeidsuren is geschonken. Een aantal medewerkers heeft ook er uren in privétijd aan besteed. “Ook zijn we nu bezig met narrowcasting. Dit zijn beeldschermen in het pand waarop het laatste nieuws, het weer en de website zijn te zien.”
Als MVO Westfriesland Proud Partner heeft Vitasys een stevige stap gezet door meer dan 5% aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. André Hundman: “En door de oprichting van de Westfriese Uitdaging hebben we bewerkstelligd dat er nu een servicedesk is voor de aanvragen en matchmaking voor deze regio. Onze investering in het oprichten van deze stichting bedraagt ongeveer 20.000 euro.”
Circulaire laptops
Vitasys komt met uiterst duurzame laptops op de markt en loopt daarmee voorop in Nederland. Het gaat om zogeheten ‘remanifactured’ laptops. Die moeten aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoen als nieuwe exemplaren. Ze zijn straks op grote schaal verkrijgbaar, zodat ook grote bedrijven en organisaties zo’n laptop kunnen aanschaffen. De apparatuur is niet te vergelijken met zogeheten refurbished laptops die al langer bestaan.
Van afval naar grondstof
Vitasys streeft naar zo min mogelijk afval. Producten en grondstoffen krijgen waarde door ze opnieuw in te zetten. Danny Verdonk: “We onderzoeken dat permanent en hebben een afvalscheidingssysteem met 14 lijnen opgezet. Hoe kunnen we beter omgaan met IT-producten? Afval als grondstof is een complexe materie. Het aantal soorten plastics in een laptop loopt snel op. En dat zijn dan nog maar de laptops.”