Zaanstad – Vandaag was de officiële opening van de tentoonstelling ‘Zaanstad Regenboogstad’. Wethouder Songül Mutluer sprak over de rol van de gemeente om de sociale acceptatie van LHBTI- inwoners te vergroten. Naast ‘Zaanstad Regenboogstad’ lopen ook de thema’s jezelf kunnen zijn, acceptatie en solidariteit in het onderwijs als een rode draad door de expositie.
Wethouder Songül Mutluer: “Wij zetten ons in voor een samenleving in Zaanstad, waarin je kunt zijn wie je bent, ongeacht je afkomst, religie, gender of seksuele geaardheid. Iedereen heeft gelijke kansen. Saamhorigheid, elkaar helpen, je veilig voelen. Zonder iemand uit te sluiten. Wij zetten ons actief in voor de sociale acceptatie en veiligheid van deze gemeenschap.” De eerste stappen zette de gemeente Zaanstad al maar er is nog meer te winnen. Belangrijk is om dit samen te doen met partners en het netwerk verder te vergroten. Het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol.
Inspirerende bijeenkomst
Belangstellenden, genodigden en leerlingen van scholen uit Zaanstad waren aanwezig bij de opening. Erik Schaap, coördinator bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, vertelde over de aanleiding van de tentoonstelling en overhandigde wethouder Mutluer zijn boek over Jacob Israël de Haan. Het controversiële boek Pijpelijntjes is een bijzonder exemplaar en de 1e druk staat in de expositie*. Docenten en hoofdredacteuren Bas Hageman en Maarten Moeijes spraken over de rol die de Paarse Vrijdag Krant (PVK)* vervult voor jongeren.
Portretten Zaanse scholieren
Wethouder Mutluer overhandigde deze middag 14 portretten aan Zaanse scholieren die dit jaar in de Paarse Vrijdag Krant staan met hun persoonlijke verhaal. Het is voor veel jongeren vaak een enorme stap om uit de kast te komen als je een andere seksuele voorkeur hebt dan hetero of als je lichaam niet past bij wie je bent. Reacties uit de samenleving zijn wisselend en komen vaak voort uit onwetendheid. Het is belangrijk dat dit onderwerp op scholen besproken wordt. Dit gebeurt onder andere al op scholen die een Gender & Sexuality Alliance (GSA) hebben. Een GSA is een netwerk van leerlingen die zorgen voor een betere positie van LHBT-leerlingen. De ervaringen zijn zeer positief, leerlingen ervaren veel steun en hierdoor groeit hun zelfvertrouwen.
‘Zaanstad Regenboogstad’
Sinds 2015 is Zaanstad een Regenboogstad. Dit betekent dat de gemeente zich inzet om de veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele, Transgender en Interseksuele (LHBTI) inwoners te vergroten. De afgelopen jaren zijn meer initiatieven, zoals activiteiten ontplooid en ondersteund. Zoals de themavoorstellingen op Zaanse scholen om (seksuele) diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken. Of het vertonen van LHBT films in het filmtheater.
* Over het boek Pijpelijntjes
In het boek Pijpelijntjes, uit 1904, wordt de liefdesrelatie van twee homoseksuele studenten in de Amsterdamse volksbuurt de Pijp omschreven. Het is een van de eerste boeken uit de Nederlandse literatuur waarin geschreven wordt over een homoseksuele relatie. Toen het boek verscheen, had dit grote gevolgen voor de schrijver. Zo verloor hij zijn baan als leraar.
* Over Paarse vrijdag en de krant
Paarse Vrijdag komt uit Amerika waar het in 2010 is begonnen als Spirit Day. Ook in Nederland is het inmiddels een bekende dag. Mensen dragen op Paarse Vrijdag paars om te laten zien dat zij seksuele- en genderdiversiteit steunen en zich uitspreken tegen homofobie. Door paars te dragen laten leerlingen en docenten zien dat iedereen op hun school zichzelf mag zijn. Niet alleen scholen, maar ook verschillende gemeenten en andere instanties doen inmiddels mee aan het evenement. De Paarse Vrijdag Krant komt jaarlijks uit en heeft een oplage van meer dan 70.000. Meer over deze krant is terug te lezen op: www.paarsevrijdagkrant.nl
Bezoeken tentoonstelling
De tentoonstelling is voorlopig nog te bekijken in de publiekshal, namelijk tot en met vrijdag 22 februari 2019. Dit kan tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis. Kijk hiervoor op: www.zaanstad.nl.