Binnenland – Francis van Broekhuizen, ambassadeur van de Gay Pride , heeft vanwege de zogenaamde Nashville-verklaring aangifte gedaan tegen Kees van der Staaij. De voorman van de SGP ondertekende de verklaring waarin homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen wordt en waarin ook de suggestie gewekt wordt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen ’genezen’.
De gereformeerde politicus van der Staaij blijft achter de verklaring staan. Hij kreeg veel kritiek over zich heen omdat hij de verklaring, waarvan de tekst is overgewaaid uit de Verenigde Staten, had ondertekend. De Nashville-verklaring is tegen homo’s en transgenders.
Operazangeres Van Broekhuizen zei tegen NPO Radio 4 „Dat hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van lhbti’ers. Ik voelde mij echt gekwetst en heel verdrietig. Je gaat terug in de tijd. Als ambassadeur van de pride heb ik hiermee een signaal willen afgeven.”
Van der Staaij blijft achter zijn verklaring staan, ondanks de felle kritiek, onder andere vanuit de Tweede Kamer en van minister
Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) .
„De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring”, aldus van der Staaij.
Krijgsmachtpredikant trekt verklaring in.
Eén van de ondertekenaars van de Nashville-verklaring was Krijgsmachtpredikant ds. Wilco Veltkamp. Deze kreeg spijt en heeft inmiddels zijn naam teruggetrokken uit de verklaring.
,,Ik heb de ondertekening teruggenomen en heb er spijt van dat de dingen zo gelopen zijn”
Zo is de reactie van Veltkamp. De ondertekenaars van de Nashville-verklaring zeggen hiermee dat zij geloven dat het huwelijk als levenslange verbintenis is bedoelt tussen één man en één vrouw. En dat hiermee een verbond gesloten wordt met God. Toen er in de loop van zondag onrust in de media ontstond over de verklaring heeft Veldkamp besloten om zijn steun in te trekken.
Momenteel werkt ds. Veltkamp in Beukbergen, een vormingscentrum in Huis ter heide. Hij was daarvoor predikant in Zaandam en vlootpredikant in Den Helder.
Klap in het gezicht
ANBO-bestuurder Liane den Haan ervaart de Nashville-verklaring als een klap in het gezicht van de LHBTI-gemeenschap en hun naasten.
Het ANBO en COC werken al jaren samen met de stichting Roze 50+ waarbij zij zorgen dat oudere homoseksuelen, lesbische vrouwen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen overal zichzelf kunnen zijn, vooral óók als ze zorg nodig hebben.
Liane den Haan “Ik sta volledig achter de woorden van minister Van Engelshoven: dit is een grote stap terug in de tijd. Veel ouderen zijn uit de kast gekomen in een tijd dat seksuele diversiteit een groot taboe was, en gelukkig zijn we sindsdien een eind gekomen in de emancipatie en gelijke rechten. Het is dan ook een schande om mensen die de weg naar tolerantie en diversiteit geplaveid hebben, zó weg te zetten.”
Tijdens de Amsterdam Pride in juni voer een boot met roze 75-plussers. Dit was een initiatief van Roze 50+ en zorginstellingen Amstelring Evean en Amsta. Projectleider Manon Linschoten zei toen:
“De Roze 75+-boot is een eerbetoon aan onze helden van het eerste uur. Dankzij hen leven wij in een vrije wereld waar we kunnen zijn wie we zijn.”
Seksuele diversiteit
De activiteiten van Roze 50+ zijn meer dan roze cafés, voorlichting en de Gay Pride. De stichting werkt met ‘de roze loper’ aan het vergroten van sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Als het gaat om cliënten, medewerkers en bewoners, is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn.
Den Haan van ANBO: “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat roze ouderen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt.”
Zo’n 160 zorgorganisaties, gehandicaptenzorg, welzijnsorganisaties en ziekenhuizen hebben momenteel het certificaat.
Niet alle gelovigen staan achter Nashville-verklaring
Soms zijn er van die dagen dat ik me schaam dat ik me een christen noem…
Zo schrijft Matthijs Vlaardingerbroek op zijn blog
doe aangifte tegen kees van der staay wegens haatzaaien!