Leiden – Wethouder Martine Leewis, Fleur Spijker en Yvonne van Delft zijn actief aan de slag met de duurzame verstedelijking van Leiden. Zij presenteerden donderdag 7 februari de duurzaamheidsacties die dit jaar en de eerstkomende jaren worden uitgevoerd tijdens een speciaal duurzaamheidsontbijt voor de pers. In 2019 worden veel plannen aan de gemeenteraad voorgelegd. Die uitvoeringsplannen gaan over klimaatadaptatie en vergroening, energietransitie en circulaire economie. Duurzame mobiliteit wordt uitgewerkt in de nieuwe mobiliteitsvisie.
Bij het duurzaamheidsontbijt waren ook leerlingen van het Da Vinci uitgenodigd. Zij houden zich actief bezig met het thema duurzaamheid en hebben vragen gesteld aan de wethouders over hun duurzaamheidsplannen.
Wethouder Martine Leewis: “De komende jaren gaat Leiden nog meer merken van onze maatregelen om Leiden op een duurzame manier leefbaar, gezond en vitaal te houden. Zo gaan we bekijken hoe we de wijken beter bestand kunnen maken tegen heftige regens en hitte, hoe we de stad aardgasvrij kunnen maken en hoe we op een duurzame manier kunnen bouwen en verbouwen, waarbij we groen en kwaliteit toevoegen aan de stad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het polderdak in de Duurzaamste Kilometer. Ook krijgt de fiets(er) meer ruimte en zetten we ons in om minder afval te produceren, onder meer door op 3 oktober ecoglazen te gebruiken in plaats van wegwerpglazen.”
Samen
De drie wethouders hebben de duurzaamheidsopgaven duidelijk verdeeld. Per opgave zijn andere betrokkenen en stakeholders in beeld. Ook wisselt de rol die we als gemeente hebben per opgave en is sprake van verschil in geldstromen. De opgaven worden in samenhang met elkaar vormgeven. Bovendien is de rode draad in alle opgaven dat de stad nadrukkelijk wordt betrokken. Een mooi voorbeeld is Zon op Leiden, waarbij buurtbewoners samen investeren in zonnepanelen. Het college heeft als motto “Samen maken we de stad” en draagt dit ook bij het halen van onze klimaatdoelen uit. De coördinerend wethouder is Martine Leewis, wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte.
De gemeente Leiden heeft de afgelopen jaren al volop gewerkt aan duurzaamheid in de stad en er zijn veel resultaten geboekt. Vanaf eind 2015 is gewerkt aan het programma duurzaamheid met in totaal 16 doelen, zoals meer energie besparen, duurzame energieopwekking, minder (zwerf-) afval, waterbestendige stad, meer groen en minder autoverkeer.