Nijmegen – Vanaf vandaag zijn er 10 eHUBS in Nijmegen en 3 in Arnhem. Een eHUB is een verzamelplek waar verschillende elektrische vervoermiddelen staan die iedereen kan huren. Bij de eHUBs staan elektrische fietsen, auto’s en er komen ook nog elektrische bakfietsen. Het is een Europees project waar Nijmegen samen met Arnhem aan meedoet en het is een proef die tot eind 2021 duurt. We proberen verschillende plaatsen en opstellingen uit om te leren wat het beste werkt. Zo kunnen er in de toekomst in heel Europa eHUBS komen en uiteindelijk de CO2-uitstoot in steden verminderen en een groeiende markt creëren voor elektrische deelmobiliteit.
Aftrap door wethouder Tiemens
Wethouder Tiemens trapte vanmorgen samen met enkele buurtbewoners de campagne af bij de eHUB in Hatert bij het winkelcentrum: ‘Dit is een mooie stap. Nijmegen blijft groeien maar de ruimte groeit niet mee. Om bereikbaar te blijven en fijn te wonen moeten we ons anders en schoner door Nijmegen en de regio verplaatsen. EHUBS in onze wijken voor deelauto’s en fietsen kunnen die verandering stimuleren en eenvoudiger maken.” De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee opende maandag in Arnhem de nieuwe eHUB bij het centraal station.
Wat is een eHUB?
Een eHUB is een verzamelplek waar verschillende elektrische vervoermiddelen staan. Op dit moment staan er elektrische fietsen (Urbee) en een elektrische auto (Amber). Er komt ook nog een elektrische bakfiets (Cargoroo). Iedereen mag de vervoermiddelen huren. Er zijn 10 plekken in Nijmegen en 3 plekken in Arnhem uitgekozen. De Nijmeegse locaties zijn: De Klif, Eijkpunt, Winkelcentrum Hatert, Hertogplein, Start up Nijmegen, Handelskade, Hengstdal, Horstacker, Zwanenveld en Campus Radboud.
Meer over het eHUBproject
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Interregprogramma Noord-West Europa van de Europese Commissie. (https://www.nweurope.eu/projects/project-search/ehubs-smart-shared-green-mobility-hubs/) . We willen dat iedereen elektrisch vervoer kan gebruiken voor bijvoorbeeld een boodschap, de rit naar het werk of om de kinderen naar school te brengen. Het huren van bijvoorbeeld een e-bike werkt heel eenvoudig via een app. Zo zorgen we samen voor een schonere en bereikbare stad. Op de website ehubnijmegen.nl staat meer informatie over de inzet en het gebruik van de eHUBs.
Doelen
Het uiteindelijke doel van het proefproject is: minder CO2 in de stad. Door het aanbieden van deelvoertuigen zullen Nijmegenaren minder snel de auto pakken en eerder kiezen voor duurzaam vervoer is de gedachte. Om de voorzieningen te realiseren en het functioneren ervan te onderzoeken, werkt het project samen met aanbieders van onder meer elektrische deelfietsen en e-bakfietsen en een aantal onderzoeksinstellingen zoals de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam.