Krimpen aan den IJssel – Vanmiddag bracht Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, een bezoek aan het veel besproken EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel. Zij kreeg daar van lokale GroenLinks-leden Arjan de Bruin, At Zweers en Wouter van Blanken, met ondersteuning van Provinciaal Statenlid Robert Klumpes, uitgebreide uitleg over de geschiedenis en de huidige situatie van het zwaar vervuilde EMK-terrein.
Uitzonderlijk voorbeeld jaren ’80 probleem
Suzanne Kröger ziet het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel als een uitzonderlijk voorbeeld van problemen die vooral in de jaren 70 en 80 zijn ontstaan. “In die jaren was het heel gebruikelijk dat gif en chemicaliën, via een brij aan vergunningen op vele plaatsen in Nederland gestort werden. De consequenties daarvan worden steeds duidelijker, maar ook ingewikkelder om op te lossen.”
Van het ene gif naar het andere
Het EMK-terrein heeft de twijfelachtige eer het giftigste stukje grond van Nederland te zijn. Hoewel besloten werd tot sanering van het terrein, blijkt nu letterlijk het ene gif na het andere gevonden te worden in de ondergrond tot zeker wel 20 meter diep. Daar behoort ook het nu in opspraak zijnde PFAS toe. Deze combinatie van stoffen stamt al uit de jaren 40 en werden in de jaren 60 op grote schaal gebruikt. De effecten daarvan zijn 60 jaar later enorm en zorgen nu voor ongekend veel problematiek.
Krimpen kocht giftige kat in de zak
In 2017 besloot het toenmalige Krimpense college, bestaande uit SGP, Leefbaar Krimpen, CDA en PvdA, tot aankoop van het terrein van de staat, voor een bedrag van 2,9 miljoen euro. Hierbij werd afgesproken dat het terrein ‘gesaneerd’ opgeleverd zou worden. Dura Vermeer kreeg de opdracht dit te doen, maar heeft in juli van dit jaar aangegeven niet verder te kunnen, omdat uit recent bodemonderzoek veel meer vervuiling aan het licht kwam dan dat er in aanvang zou zijn. Voor het huidige contract (geld, red.) zou Dura Vermeer geen volledige sanering kunnen doen en hebben zij daarom het werk nu stil gelegd.
Vorige college rekende zich rijk
Verbazingwekkend heeft het vorige Krimpense college al vanaf 2018 een opbrengst van het stuk grond ingeboekt van ca. 156.000 euro op de begroting. Iets wat helemaal niet kan, omdat dan de grond eerst bouwrijp zou moeten zijn voor toekomstige (woning)bouw. De 2,9 miljoen waren dan ook geen investering in bouwgrond, maar een inmiddels vervlogen bijdrage aan de sanering. Alleen al voor het oppompen en zuiveren van het grondwater zijn de kosten tot nu toe op ongeveer 10 miljoen euro geschat. Wat de totale kosten voor sanering tot nu toe zijn, is onbekend. Het enige zichtbare resultaat van de sanering: een klein stukje ingezaaid gras, wat maar een klein deel van de in totaal 6 hectare grond beslaat.
Kröger pleit voor verplichte verzekering bedrijven
“Om te voorkomen dat afvalverwerkingsbedrijven bij een faillissement de kosten voor sanering op de schouders van de gemeenschap leggen, wil GroenLinks dat zij een verplichte verzekering hiertegen af moeten sluiten”, zo laat Kröger weten. Dit zou volgens haar dan niet in de nieuwe Omgevingswet moeten worden opgenomen, maar los hiervan worden vastgelegd. Het voorstel van GroenLinks voor een dergelijke verzekering lijkt te kunnen rekenen op brede steun in de Tweede kamer.
Wie houdt toezicht op de toezichthouders?
Die vraag stelde wij aan Suzanne Kröger, omdat ook in het dossier EMK-terrein de overheid en andere toezichthouders zich te vaak hebben laten (mis)leiden door beloftes of economische motieven. “Het is heel belangrijk dat toezichthouders heel transparant zijn over hun taken en bevindingen. Er mag geen ruis meer tussen zitten, waarbij bedrijfsbelangen voor gaan.”
Wie ruimt nu de rotzooi op?
Dat is de grote vraag! Naar aanleiding van artikelen op Regio Online en engineers.nl (PDF) heeft zij deze en negen andere vragen voorgelegd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Beantwoording hiervan wordt binnen 3 weken verwacht. Feitelijk is de staat nog eigenaar van het terrein en verantwoordelijk voor sanering, maar gemeente Krimpen aan den IJssel heeft de 2,9 miljoen al in 1 keer betaald.
Gelden afspraken uit 2017 ook in 2020?
Hierbij zou de grond gesaneerd worden naar de in 2017 geconstateerde vervuiling. Of de staat het nu gaat gooien op een gewijzigde situatie en de gemeente Krimpen aan den IJssel met de problemen laat zitten, moet volgens alle betrokkenen van GroenLinks, ten alle tijden voorkomen worden. “Niet nu het gordijn dichttrekken en doen alsof er niks aan de hand is.”