17.6 C
De Bilt

11 Luchtmobiele Brigade traint snelle inzet in Roemenië vanuit de lucht

Zo’n 300 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade worden volgende maand boven Roemenië gedropt. Dat gebeurt van 5 tot en met 21 mei met onder meer met C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de luchtmacht. Het gaat om het trainen van snelle inzetbaarheid van de luchtlandingstroepen. De actie maakt deel uit van Steadfast Defender, de grootste militaire NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.

De Airborne-oefening, met de titel Swift Response 2024, speelt zich naast Roemenië ook in Hongarije af. Er nemen vliegtuigen en zo’n duizend militairen uit zes NAVO-landen aan deel. De alliantie traint het zeer snel inzetten van eenheden over grote afstand door heel Europa. Het is tevens een signaal om Europeanen gerust te stellen en (potentiele) tegenstanders die de vrede bedreigen af te schrikken.

Vijand verrassen

Voordat 700 parachutisten in ‘vijandelijk’ gebied landen, komen onder andere de Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade in actie. Ze zijn gespecialiseerd in het ongezien verkennen, vinden en (vrij)maken van de dropzones in Roemenië. Daarna begint de militaire operatie. Troepen worden met parachutes vanuit vliegtuigen gedropt om de vijand te verrassen en overrompelen. Onder de militairen bevinden zich de circa 300 ‘rode baretten’ van de Luchtmobiele Brigade. Met hun collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Spanje en de Verenigde Staten zijn ze vanuit Hongarije naar Roemenië gevlogen om de aanval in te zetten.

De rode baretten veroveren de belangrijke strategische locatie: een vliegveld onder de rook van Turda. Als het vliegveld in handen is kunnen vliegtuigen landen om voertuigen en goederen aan de grond te zetten. Zo traint 11 Luchtmobiele Brigade alle belangrijke inzetmogelijkheden. Daarnaast krijgen alle processen aandacht: van planning tot uitvoering.

Steadfast Defender

Swift Response is een deeloefening van het grootschalige Steadfast Defender, die februari begon en tot en met mei duurt. Het doel is te kunnen reageren op een aanval op een NAVO-bondgenoot. Aan Steadfast Defender nemen 90.000 militairen uit 32 NAVO-landen deel. Nederland doet mee met ongeveer 4.500 militairen, 1.000 voertuigen en 2 schepen. Met de oefening versterken de Amerikaanse en Europese krijgsmachten hun slagkracht en samenwerking.

11 Luchtmobiele Brigade

De aan Swift Response deelnemende landmacht-militairen zijn gelegerd in Schaarsbergen en behoren tot 11 Luchtmobiele Brigade. Dit is de enige snel inzetbare conventionele landmachteenheid. De hele brigade is binnen 20 dagen wereldwijd inzetbaar. De luchtmobiele brigade is dé autoriteit als het gaat om air manoeuvre optreden. Dat gebeurt in samenwerking met helikopters en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht.

De rode baret is het internationale symbool voor luchtlandingseenheden en staat voor moed, toewijding, veerkracht, gehardheid, veelzijdigheid en trots.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio