3500 stationsklokken draaien een extra rondje

Binnenland – Dit weekend is het weer zover: de zomertijd gaat weer in en dat betekent dat overal in Nederland de stationsklokken, klokjes in de auto, op de oven en op het nachtkastje weer een uurtje vooruit moeten worden gezet. Ook op stations staan duizenden klokken die verzet moeten worden.

Specialist in aansturing

Martijn Danse is directeur van Conclusion ForeyeT. Dat bedrijf is een specialist in de aansturing van reisinformatieschermen en klokken op stations. ProRail beheert zo’n 3500 stationsklokken in het hele land.

“Daarvan zijn ongeveer 1850 stationsklokken gekoppeld aan de schermen met reisinformatie. Er zijn ook 1640 vrijstaande klokken. Dit zijn klokken die vaak op palen staan, onder de perronkap hangen of goed zichtbaar aan de gevel van een station zijn aangebracht”, aldus Martijn.

Stationsklokken

Hoeveel onderhoud hebben deze stationsklokken nodig? “We hebben ongeveer dertig meldingen per maand, dus dat is één klokstoring per dag”, vertelt Martijn. “We hebben heel bijzondere dingen aangetroffen in klokken: vogelnesten, aquaria. Een klok is in principe waterdicht, maar als een klok alleen aan de onderkant waterdicht is, ontstaat er dus een mooi bad. Onze reparateurs kwamen dus letterlijk weleens met een nat pak thuis. Verder is ProRail bezig met een groot vervangingsproject, om oude klokken te vervangen. De meeste klokken zijn namelijk al meer dan dertig jaar oud.”

Automatisch proces

Bij het ingaan van de zomertijd is het een stuk minder spannend. Martijn: “Elk jaar rond deze tijd krijg ik weer de vraag ‘hoe zorgen jullie er nou voor dat al die klokken een uur verzet worden?’ Nou zijn wij hier zes jaar geleden voor aangesteld en is er nog nooit iets fout gegaan. Het merendeel van de klokken wordt aangestuurd door een centrale pulsgever. Hier zit de zomertijd en de wintertijd eigenlijk tot in het eind der tijden al ingebouwd.”

“Wij hoeven hier eigenlijk niks meer aan te doen. Dus om 3 uur ’s nachts krijgen al deze klokken een signaal door dat ze een uur vooruit moeten draaien. Een klok kan nooit achteruit draaien, dus als je bij het ingaan van de wintertijd om 3 uur ’s nachts op het station bent, zou je de klok 23 uur vooruit kunnen zien draaien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img