18.4 C
De Bilt
zondag, 3 juli 2022

4X4Electric gaat met data informeren over elektrisch reizen

Als we kijken naar de range van een elektrische auto, wat heeft hier dan impact op? Met wind tegen weten we dan de range afneemt, maar hoe groot is deze impact en wat gebeurt er bij zijwind? Wat is de impact van een regenbui of van een extreem warme dag? Of van de ondergrond waar we overheen rijden? En wat is de impact van deze elementen op de gezondheid van de accu? Wellicht heb je er een idee bij, maar hoe mooi zou het zijn als we dit echt konden testen? Dit is exact wat 4X4ELECTRIC gaat doen, gedurende de expeditie van Nederland naar Zuid-Afrika en terug met een reguliere elektrische auto

De expeditie

Maarten van Pel en Renske Cox, een koppel uit Helvoirt (Noord-Brabant), rijden van Nederland naar Zuid-Afrika en terug, een reis van 40.000km. Dat doen ze met een reguliere elektrische auto die ze onderweg opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. Ze slapen in een daktent en koken op een inductie kookplaat. Onderweg bezoeken ze projecten die bijdragen aan duurzaamheid. Het doel? Anderen inspireren in hoe leuk én haalbaar het kan zijn om je leven te verduurzamen. In november vertrekken ze voor een reis die naar verwachting een jaar zal duren.

Eerdere reis van het stel
Eerdere reis – Foto: 4x4electric

Van data naar nieuwe kennis

Om de expeditie naar een hoger niveau te tillen werkt 4X4ELECTRIC samen met Itility, een system-engineering bedrijf uit Eindhoven dat technologie en data samenbrengt tot innovatieve oplossingen voor hun klanten in de high-tech, agri en energy. Dit is exact waar Itility ook bij ondersteunt tijdens de expeditie. Met tools van Aviloo, Getac en Calypso Instruments wordt data verzameld uit de auto om deze live te streamen naar Itility in Nederland. Hier zal de data door Itility geanalyseerd worden om een overzichtelijk en informatief dashboard te presenteren op de website van 4X4ELECTRIC. Naast de data zullen op de website ook ontdekkingen gedeeld worden naar aanleiding van de analyses.

Studenten zetten hun creativiteit in

Itility doet dit niet alleen. Nu al zijn er ICT studenten van ZUYD Hogeschool aangehaakt om hun creativiteit in te zetten. Maarten en Renske, de kartrekkers van de expeditie, helpen de studenten samen met Itility in hun challenges. “We moesten even schakelen in het begin” alsdus de studenten, “als we met een idee kwamen hadden Maarten en Renske dit de week erop al toegepast.” Voor hen is dit daarmee direct een mooie kennismaking met het bedrijfsleven. Daarnaast werkt het enthousiasme vanuit 4X4ELECTRIC aanstekelijk als het gaat deze onderscheidende expeditie.

Vanaf nu zullen gedurende de gehele expeditie van ongeveer 1 jaar continu studenten aangehaakt blijven bij het analyseren van de data samen met Itility. Zo maken studenten op een leuke manier kennis met de waarde die ICT en data kan bieden bij verduurzamen.

Back to basics
Route – Foto 4x4electric

Dutch Tour

Van 20 september tot en met 16 oktober 2022 reist het koppel door Nederland om de laadtechniek evenals de datatools te testen en duurzame projecten in Nederland te bezoeken. Ook hier zijn vele inspirerende duurzame initiatieven te vinden.

De route begint al vorm te krijgen.

  • 20 september – Start van de Dutch Tour bij de hoofdsponsor van de expeditie.  
  • 23 t/m 25 september – EV Experience op Zandvoort

Een evenement waar men op het circuit diverse elektrische auto’s kan uitproberen. 4X4ELECTRIC presenteert hier de expeditie, auto en zonnepanelen, en… zij overnachten met hun auto en daktent op de start-grid en in de wel onder de finish line en op de bekende Tarzan bocht op het circuit! Iets wat nog nooit eerder is gedaan.

Een duurzame woongemeenschap waar een workshop verzorgt zal worden voor bezoekers samen met de initiator van de woongemeenschap.

Bij VanDenBrug heeft 4X4ELECTRIC de auto verkregen. Deze dag gaat het koppel er terug om een presentatie te geven aan mensen die overwegen een elektrische auto te kopen of simpelweg nieuwsgierig zijn naar de expeditie.

presentatie expeditie hier tijdens het duurzaamheidscongres en aan de pers.

  • 15 oktober – op 18 Septemberplein in Eindhoven

4X4ELECTRIC is uitgenodigd om op zaterdag de hele dag de expeditie en auto te presenteren op het 18 Septemberplein voor de Bijenkorf in Eindhoven.

Zoals te zien is er nog ruimte voor projecten en bestemmingen. Weet je een leuke overnachtingsplek, een interessant event of inspirerend duurzaam project? Wij kijken graag of dit past in de agenda. Daarnaast is er nog ruimte voor organisaties om partner te worden van deze bijzondere expeditie.

Volg het avontuur

Je kunt de avonturen van Maarten en Renske volgen via Instagram, LinkedIn, Youtube en hun website. Heeft u een vraag of ziet u kansen voor samenwerking?

Maarten van Pel, maarten@4x4electric.com, 06 220 83 750

Renske Cox, renske@4x4electric.com, 06 575 87 920

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio