12.8 C
De Bilt

Op 8 juni het eerste Donut Festival in de Achterhoek

Nog maar enkele weken en dan is het al zo ver! Dan viert de Stichting De Goede Doughnut met het eerste Donut Festival de maatschappelijke en economische veranderingen die er al zijn. Er is muziek en vermaak, zoals dat op een festival hoort. Vooral zijn er heel wat manieren om over doughnut economics, burgerberaden, andere voedselbronnen, anders bouwen, andere zorg en educatie te leren en te ervaren.

Op 8 juni wordt er bij de Toltuin in Beltrum, midden in de Achterhoek, de hoop gevierd die er is voor de toekomst en de nieuwe zienswijzen die daarbij komen kijken. Iedere dag horen we over de uitdagingen en crisissen van deze tijd. Gelukkig ontstaat er al wat meer aandacht voor de nieuwe, positieve ontwikkelingen; en als je een keer in die bubbel zit, zie je het overal! Er is verandering. Er is hoop!

Donut Festival

Op het Donut Festival vertelt de stichting over nieuwe maatschappelijke en economische modellen. Dat gaat niet saai worden! It’s no fun, if it’s not sustainable! Het programma is een mix van internationale en nationale influencers, regionale pioniers en ervaringsdeskundigen. Er zijn lezingen, learnshops, een inspiratieplein, theater, muziek en cabaret. Er wordt gesproken over de samenleving, het klimaat en duurzaamheid. Maar vooral over het maken van andere keuzes en de kansen die dat biedt. Echt andere keuzes maken, niet alleen een beetje gerommel in de marge van het oude systeem, dat de oplossingen niet meer kan bieden.

Een deel van de voorbereidingen van het Donut Festival wordt gedaan in samenwerking met basisscholen en het Saxion. Het is spannend om straks te zien wat hun kijk op de doughnut is en wat die ons kan brengen. Heb je zelf nog nooit van doughnut economics gehoord? Dan wordt het festival een goed moment om ermee kennis te maken. Zo kun je voor jezelf bepalen wat je er wel of niet mee wilt: als idee, als model voor een betere wereld of als handvat voor de toekomst.

Wat probeert de festivalorganisatie direct anders te doen?

Zij steken in op duurzaam reizen naar het Donut Festival. Dat doen ze samen met GAON! Voor de lunch en het diner zorgen zij voor een aanschuifmaaltijd, lekker samen aan tafel. De keuze tussen eten en niet eten (en een klein alternatief), om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. Wegwerpservice is geen optie. De organisatie wil afval voorkomen. Eén van de podia wordt deels uit strobalen opgebouwd en er is nu al bekend waar deze na het festival worden hergebruikt.

Op de website www.donut-festival.nl is nog veel meer informatie over het festival te vinden. Daar kun je ook voor tickets terecht. Er zijn ook solidariteitstickets: betaald door een ander voor diegene die anders niet zo makkelijk een ticket aan zouden kunnen schaffen. Elite BV in Neede heeft bijvoorbeeld 30 tickets gesponsord. Hoe cool is dat?

Nieuwsgierig geworden? Je kunt je via de website ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio