14 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Achterblijven economische groei in Zuid-Holland zorg voor CU/SGP en CDA

Den Haag – De economische groei van Zuid-Holland blijft achter in vergelijking met Noord-Holland en Utrecht. Dat blijkt uit een artikel van Elsevier Weekblad van 4 februari 2021. Reden voor de Statenfracties van de CU/SGP en het CDA Zuid-Holland om schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Groeiagenda Zuid-Holland

Grote bedrijven en innovatie zijn belangrijke pijlers voor de economie van Zuid-Holland, maar de economische groei in Zuid-Holland blijft achter. Niet voor niets dat vorig jaar de Groeiagenda Zuid-Holland tot stand is gekomen. Een plan om met investeringen de economie van Zuid-Holland sterker te maken en daarmee heel Nederland. Want… de werkgelegenheid en omzet in Zuid-Holland is van alle provincies het hoogst. “Maar welke rol is in deze groeiagenda voor het MKB (Midden en Kleinbedrijf) weggelegd,” vraagt CDA-Statenlid Moniek van Sandick-Sopers.

Kleine MKB nog onvoldoende bereikt

“Tijdens een bijeenkomst van Provinciale Staten over de Human Capital Agenda constateerden we onder meer dat het kleine MKB nog niet in voldoende mate wordt bereikt,” zo geeft SGP-Statenlid Nico de Jager aan. “Het (kleine) MKB staat bekend als dé banenmotor van Nederland. Meer aandacht voor de belangrijke MKB-sector is een speerpunt in het coalitie programma ‘Elke dag beter. Zuid-Holland.’ en dus van groot belang.”

Economische groei en een arbeidstekort

Een analyse van Birch laat zien dat in Zuid-Holland 1 op de 5 bedrijven met een arbeidstekort kampt. “Wij willen van Gedeputeerde Staten weten of de cijfers van Elsevier kloppen en wat ze er aan gaan doen. Niet alleen de economie met het MKB maar ook dus het arbeidspotentieel in Zuid-Holland” aldus Van Sandick-Sopers. Ook willen de beide Statenleden weten of de Economic Board voldoende gericht is op álle economische sectoren van Zuid-Holland, waaronder dus het MKB.

Hebben de maakindustrie en de MBO-banen voldoende aandacht?  Daarnaast wordt gesteld in het artikel dat de chemische industrie, de transportsector en de tuinbouw over het hoogtepunt heen zijn. De Statenleden willen weten of dit klopt en waar kansen liggen om innovatie binnen deze sectoren te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio