Avondlockdown na 17:00 – alleen essentiële winkels en diensten open

Binnenland – Vanaf zondag 17.00 uur geldt er een avondlockdown in heel Nederland, met uitzondering van essentiële winkel en dienstverleners. Ook het verplicht anderhalve meter afstand houden en het dragen van een mondkapje wordt uitgebreid naar plaatsen met coronatoegangsbewijs. Als je een zitplaats hebt mag het mondkapje af. Hiermee hoopt het kabinet het aantal contacten met 25% te minderen.

Thuiswerken en weinig bezoek

Per direct wordt thuiswerken weer de norm en bezoek aan huis voor maximaal 4 personen en van één huishouden. Er is gekozen om de overige maatregelen pas op zondag in te laten gaan, om iedereen de tijd te geven de maatregelen voor te bereiden.

Boodschap niet duidelijk genoeg

Demissionair minister-president Mark Rutte maakte aan het begin duidelijk dat er nu nog maar te weinig mensen zich zelf testen of laten testen. De enorme stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames heeft ook Rutte overvallen, zo werd duidelijk. Hij verweet zichzelf dat hij het belang hiervan niet duidelijk genoeg heeft kunnen overbrengen.

Avondlockdown moet echt verandering brengen

De avondlockdown moet er voor zorgen dat er binnen 3 weken een duidelijke kentering komt in de ziekenhuisopnames en besmettingen. Hierbij past volgens Rutte niet langer het eigen belang meer, maar het belang van ons allemaal. 70% van mensen in het ziekenhuis en op de IC zijn ongevaccineerd. Hen werd nogmaals op het hart gedrukt zich alsnog te laten vaccineren.

Boostercampagne

De boostercampagne is volgens demissionair minister Hugo de Jonge van start en wordt doorgezet. Zicht op hoe alles verder gaat verlopen is moeilijk te geven. Menselijk gedrag blijft doorslaggevend. Steun voor getroffen sectoren zal doorgaan of opnieuw worden opgezet.

Dit waren de meest opvallende zaken uit de persconferentie van vanavond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio