18 C
De Bilt

Basisscholen van BLICK vragen geen vrijwillige ouderbijdrage meer

Capelle – Vanaf heden vragen de basisscholen van stichting BLICK op onderwijs geen vrijwillige ouderbijdrage meer aan hun ouders. Activiteiten zoals uitstapjes en vieringen betalen de basisscholen uit hun eigen financiële middelen. Hierdoor zijn de activiteiten niet langer meer afhankelijk van wat er binnenkomt en kan elke school een mooi en gevarieerd basisaanbod doen.

‘Vrijwillige’ bijdrage voor activiteiten

De meeste scholen in Nederland vragen een bijdrage van ouders om ‘extra’ activiteiten te organiseren. Denk aan het jaarlijkse schoolreisje, de kerstviering en het afscheidskamp van groep 8. Het gaat hierbij om een vrijwillige ouderbijdrage van gemiddeld 50 euro per jaar, met een aanvulling voor het schoolkamp in groep 8. Sinds 2021 heeft de wetgeving het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage aangescherpt omdat regulier onderwijs in Nederland gratis is.

Alle kinderen doen mee aan alle activiteiten die door school georganiseerd worden ongeacht of hun ouders betaald hebben of niet. ‘Naast deze aanscherping van de wet, zien we ook dat toenemende armoede ervoor zorgt dat het voor veel ouders steeds moeilijker wordt om de bijdrage te betalen. Ondanks dat deze vrijwillig is kan dit stress geven bij ouders’, constateert Esmée Smit, college van bestuur BLICK op onderwijs.

Basisscholen

De basisscholen van BLICK ontvingen vorig schooljaar tussen de 30 en 70 procent van de vrijwillige ouderbijdrage. Dat betekent grote verschillen tussen scholen en noodgedwongen aanpassingen in het activiteitenaanbod. ‘Alle kinderen op een school van BLICK hebben recht op een compleet aanbod van leuke, creatieve en inspirerende activiteiten. We willen niet dat kinderen op de ene school alleen naar de plaatselijke speeltuin gaan, terwijl kinderen op een andere school met de bus naar een pretpark mogen’, zegt Dennis van Zundert, college van bestuur BLICK op onderwijs, ‘BLICK staat als openbaar onderwijs nadrukkelijk voor kansengelijkheid.’

Scholencirkel BLICK
Scholencirkel – Beeld: Blick op Onderwijs

Gelijke kansen betekent dat iedereen evenveel mogelijkheden krijgt aangereikt om zich te ontwikkelen. Leerlingen krijgen ongeacht hun achtergrond, hun financiële situatie of hun sociale mogelijkheden hetzelfde aanbod op school. Hierdoor krijgen leerlingen met dezelfde talenten dezelfde kansen. Om het belang en de toegang van deze gezichtsveld verbredende activiteiten te waarborgen heeft BLICK besloten om deze activiteiten niet langer afhankelijk te laten zijn van de opbrengsten van de vrijwillige ouderbijdrage. Elke BLICK-leerling verdient naast goed reken- en taalonderwijs een gevarieerd aanbod van activiteiten!

Stichting BLICK op onderwijs

Stichting BLICK op onderwijs staat voor ‘Boeiend Leren In Capelle en Krimpen’ en biedt openbaar onderwijs op 8 basisscholen, 1 speciaal basisonderwijs en het EYE College voor VO in Capelle en Krimpen aan den IJssel. De basisscholen die voorlopig geen vrijwillige ouderbijdrage meer vragen zijn: OBS de Groeiplaneet, OBS Kortland, OBS West, OBS de Wonderwind, OBS de Catamaran, KC Ontdekrijk, OBS de Tweemaster, OBS Klim-Op en Sbo De Bouwsteen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio