2.3 C
De Bilt

Bedrijf uitbouwen? 5 handige tips om je bedrijf te laten groeien

Ben je ondernemer en heb je het plan om je bedrijf verder uit te bouwen? Gefeliciteerd, dat is een mooie stap! Natuurlijk komt er ook veel bij kijken, maar het is absoluut mogelijk om je groeiplannen te realiseren. Met deze tips helpen we je op weg.

Personeel aannemen

Dé manier om je bedrijf te laten groeien, is door personeel aan te nemen. Je kunt het immers simpelweg niet meer allemaal alleen doen, als je meer klanten of opdrachtgevers wilt hebben. Ga daarom op zoek naar geschikt personeel. Dit kan op allerlei manieren. Bedenk allereerst aan welke soort medewerkers je iets hebt. Van klantenservice tot marketing, van IT tot administratie: iedere werknemer heeft uiteraard weer een eigen specialisatie. Daarnaast is het zaak om te bedenken of je iemand in loondienst wilt hebben of toch liever voor een samenwerking met een zzp’er gaat. Voor beide opties valt er iets te zeggen.

Je kunt ook een stagiair nemen, maar daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling dat je hem of haar als volwaardig werknemer mee laat draaien. Denk hier goed over na: wat past het beste? Zorg ook dat je de juiste faciliteiten kunt bieden aan je medewerkers, zoals een comfortabele werkplek. Met gebruikt kantoormeubilair richt je het kantoor budgetproof in – dat is natuurlijk mooi meegenomen. Je kunt het personeel ook (deels) thuis laten werken, het is maar net wat goed uitkomt.

Werkruimte

Het brengt ons tot het volgende punt: de werkruimte. Bij een groter bedrijf hoort immers een mooie werkplek. Hier kan je personeel aan de slag gaan, zoals we hierboven al noemden. Dat niet alleen, het is ook een plek om je klanten, opdrachtgevers, leveranciers en andere relevante personen uit je netwerk te ontvangen. Zie het als het visitekaartje van je bedrijf. Richt het helemaal naar wens in, wat de stijl ook is die je voor ogen hebt. Neem alle elementen mee.

De basis ligt bij een tweedehands bureau met een bureaustoel. Maar je hebt ook kasten, vergadertafels en andere meubelen nodig. Pak daarnaast uit met de aankleding en styling: de werkplek mag zeker karakter hebben. Hang je logo op aan de wand, plaats planten in de ruimte, maak plek vrij voor kunst. Zorg dat iedereen zich thuis voelt in het kantoor!

Administratie

Kijk goed naar de veranderingen in je administratie als je je bedrijf uitbouwt. Zo ben je op het moment mogelijk een zzp’er, maar wil je je bedrijf omzetten naar een besloten vennootschap (bv). Dat is al een belangrijke eerste stap. Misschien heb je wel een lening nodig, om je zakelijke dromen te verwezenlijken. Ga met een boekhouder of andere financieel expert om tafel om de administratie en andere bijkomende zaken door te nemen en gereed te maken.

We komen weer terug op het bovenstaande punt: je kunt ook iemand aannemen in je bedrijf die dergelijke taken op zich neemt. Zo hoef jij je er minder mee bezig te houden, als het je minder goed ligt. Zorg er in ieder geval voor dat je alles netjes op orde hebt, om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Visie en missie van je bedrijf

Als je een eenmanszaak hebt, is het volgende punt al belangrijk. Maar als je je bedrijf uitbouwt al helemaal: zorg dat je je visie en missie helder hebt. Neem dit allemaal op in je bedrijfsplan, waarin je al je inzichten opschrijft. Je kunt er natuurlijk veel meer in opnemen, zoals een financieel plan, marketingplan en doelgroepanalyse. Als je bedrijfsplan goed in elkaar steekt, komt dat ook weer handig van pas bij bijvoorbeeld het aanvragen van een lening.

Marketing

Last but not least: ga aan de slag met je marketing. Dit is namelijk dé manier om je bedrijf te laten groeien. Om meer te verkopen of meer diensten aan te bieden, is het immers nodig dat mensen jouw bedrijf kennen. Ga aan de slag met online en offline marketing, het is maar net wat beter aansluit op jouw bedrijf. Zo zijn social media en contentmarketingstrategieën voor veel bedrijven effectief. Ook hier kun je weer een expert inschakelen.

Ga aan de slag met de groei van je bedrijf. De bovenstaande tips zijn een eerste zetje in de goede richting! Waar start jij mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio