13.6 C
De Bilt

Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig als zzp’er?

Werk je sinds kort als zzp’er? Dan twijfel je misschien of je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af moet sluiten. ‘Moeten’ is het niet, want een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet verplicht. Toch is het wel handig om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. In dit artikel lees je waarom iedere zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zou moeten overwegen.

Particuliere verzekering is niet voldoende

Als jouw bedrijf als eenmanszaak ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, ben jij de enige werknemer. Veroorzaak je schade bij een klant? Dan denk je misschien dat je een beroep kunt doen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Jij bent immers degene die de schade veroorzaakt heeft. Helaas werkt het niet zo. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk geen schade die je tijdens je werk veroorzaakt. Wil je wel dat deze schade vergoed wordt? Dan zit er niets anders op dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Financiële risico’s worden beperkt

Omdat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering geld kost, staan de meeste zzp’ers niet te springen om deze verzekering af te sluiten. Toch moet jij je niet te veel laten leiden door de prijs. Het kost je namelijk veel meer als een klant je aansprakelijk stelt terwijl je niet verzekerd bent. In dat geval moet je de schade namelijk volledig met eigen geld vergoeden.

Belangrijkste reden voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Dit brengt ons bij één van de belangrijkste redenen waarom je als zzp’er een AVB verzekering nodig hebt. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken namelijk de schade die je tijdens het werk bij een klant veroorzaakt. Stoot je bij werkzaamheden op locatie bijvoorbeeld een glas drinken om en valt deze over een duur, elektrische apparaat van je klant? Dan stelt de klant je aansprakelijk. Je hoeft je dan geen zorgen te maken, want je kunt een schadeclaim indienen bij je verzekeraar als je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven hebt.

Het is overigens niet zo dat je alleen verzekerd bent voor schade die je zelf veroorzaakt. Ook schade door een product dat je levert, monteert, installeert of verkoopt valt namelijk binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Breid je AVB uit

Net als bij veel andere zakelijke verzekeringen kun je ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen. Of dit nodig is, hangt af van je werkzaamheden. Heb je een belangrijke stem in grote projecten of adviseer je anderen? Dan doe je er goed aan om een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid. Met deze aanvullende dekking ben je namelijk ook verzekerd voor schade door beroepsfouten.

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Zie je inmiddels in dat je als zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt? Ga dan direct op zoek naar een verzekeraar. Sluit een AVB niet af bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar zoek eerst uit hoeveel premie je hier betaalt. Door verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je de knoop doorhakt, betaal je niet de hoofdprijs voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio