17.2 C
De Bilt

Bestrijding eikenprocessierups in Mook en Middelaar

Mook en Middelaar – Eikenbomen met eikenprocessierups zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen en dikkere takken. De brandharen van de eikenprocessierupsen kunnen vervelende gezondheidsklachten geven. Om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan worden eiken in gemeentelijk beheer, die op openbare locaties staan waar veel overlast te verwachten is, preventief bestreden door de gemeente.

Preventieve bestrijding

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het beheersen van de eikenprocessierups op eiken in gemeentelijk beheer. Op plaatsen waar veel ongemak van de eikenprocessierups te verwachten is, passen wij sinds een aantal jaren met succes een preventieve biologische bestrijding toe met gebruikmaking van een bacteriepreparaat (Xentari). Dit biologisch middel wordt met behulp van een nevelspuit in de bomen gespoten en hecht zich vervolgens aan het blad. Door het vreten van blad wordt het middel opgenomen door de rupsen.

Timing is belangrijk

De timing van de bestrijding is afhankelijk van de weersomstandigheden, de bladontwikkeling van de eiken en de ontwikkeling van de rupsen. De hinderlijke brandharen van de rups ontstaan pas na een aantal vervellingen. Normaliter is dat begin juni. Om de bestrijding succesvol te laten zijn is er een minimale bladbezetting nodig van 50%. De verwachting is dat dit medio mei het geval is. Vanaf dan kan de bestrijding ingezet worden.

Exacte data nog onbekend

De exacte data van bestrijden zijn daarom nu nog niet aan te geven. Mogelijk dat we dat in een volgende publicatie kunnen melden. De data worden in ieder geval bekendgemaakt op de gemeentelijke website. In verband met mogelijke geluidsoverlast van de tractor met  nevelspuit, vindt de bestrijding binnen de bebouwde kom plaats vanaf 08.00 uur tot  uiterlijk 21.00 uur. Het biologisch middel veroorzaakt geen lichamelijke ongemakken voor mensen of (huis)dieren.

Inhuren bestrijders op eigen terrein

Desondanks adviseren wij u om tijdens de bestrijding ramen en deuren te sluiten zodat er geen middel in huis kan komen. Heeft u op uw eigen perceel te maken met eikenbomen met de eikenprocessierups dan raden wij u af om de rupsen zelf te bestrijden maar voor de bestrijding een deskundig bedrijf in te schakelen. Herman Vaessen BV voert de preventieve bestrijding op gemeentelijke bomen uit. Indien u uw eikenbomen ook wilt laten behandelen tegen de eikenprocessierups dan kunt u contact opnemen met Herman Vaessen BV via tel. 077 – 465 17 08. U maakt vervolgens zelf afspraken met het bedrijf en ontvangt een factuur voor de  geleverde diensten.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u de website van GGD Limburg-Noord raadplegen via www.ggdlimburgnoord.nl. Voor nadere informatie over de bestrijding in de gemeente Mook en Middelaar kunt u contact opnemen met het KlantContactCentrum, bereikbaar via telefoonnummer 024 – 696 91 11.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio