8.4 C
De Bilt

’Beter blanco sigarettenpakje dan enge foto’

Binnenland – Noorwegen is het vierde land dat blanco sigarettenverpakkingen verplicht gaat stellen om rokers te ontmoedigen en te voorkomen dat vooral jongeren beginnen met roken. De kleuren en lettertypes en de merklogo’s van fabrikanten zouden te aantrekkelijk zijn. Ook de lezers van Metro denken dat dit effectiever zou zijn dan de afschrikwekkende foto’s die op het moment op de pakjes in Nederland prijken. 

Geen aantrekkelijke kleuren

De waarschuwende teksten en schokkende foto’s die de gevolgen van roken tonen zijn in Nederland sinds vorig jaar verplicht. Ook hier is gekeken naar de optie van blanco pakjes, want volgens het KWF Kankerbestrijding blijft een logo namelijk te aantrekkelijk voor jongeren . Hippe pakjes met veel kleuren kan hen ertoe aanzetten om te gaan roken. Maar de Nederlandse regering wil hier nog niet aan.

Ruim de helft van de mensen die mee deden aan de poll van de Metro denkt wel dat mensen minder snel zullen grijpen naar een neutraal pakje zonder opdruk. Bijna een derde is voorstander van de schokkende foto’s en nog geen vijfde heeft een andere mening. Zo pleit Petranell voor een lijstje met optelsommen op de verpakking. Een jaar niet roken is zoveel geld bespaard, 2 jaar niet roken is die ene mooie auto.

Tabaksindustrie werkt niet mee

het is een leuk idee, maar de neutrale optie zonder merknaam lijkt reëler. Australië is in 2012 als eerste begonnen met blanco pakjes. Sindsdien zou het percentage rokers onder de Australiërs met slechts ruim een half procent zijn gedaald. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk hebben inmiddels de regel ingevoerd. De invoering ging gepaard met veel verzet door de tabaksindustrie.

Dit weekend is in Noorwegen een wet van kracht geworden die bepaalt dat pakjes er allemaal hetzelfde uit moeten gaan zien. De tabaksindustrie is in dit land een jaar de tijd gegeven om een neutrale, groenbruine verpakking voor sigaretten en (snuif) tabak in te voeren.

Verkoop verminderen

Metro-lezer Erik van Trigt denkt dat er nog een andere oplossing is. „Sigaretten zouden alleen in tabakswinkels verkocht moeten worden. Per slof, zonder reclame aan de buitenkant en 18+. Zo raak je de huidige roker niet en ontzie je de jeugd.” Kevin Bizot denkt dat het niet aan de verpakking ligt. „Al stoppen ze het in een komozakje.”

Ongeveer een kwart van de Nederlanders boven de twaalf jaar in Nederland rookt. Rond de eeuwwisseling was dat een derde van de mensen. Het aantal rokers wordt dus langzaam maar zeker minder. Twee van de drie rokers sterft aan de gevolgen van hun verslaving. Een kwart van hen al voordat ze met pensioen gaan, weet het Antoni van Leeuwenhoek.

Volgend het kankerinstituut moet er nog veel meer ontmoedigd moet worden dan nu gebeurt. De prijs van tabakswaar moet verder omhoog, de verkooppunten van sigaretten omlaag en nieuwe campagnes moeten mensen doordringen van de gevaren, stelde het bestuur onlangs.

„Hoewel de hoge accijnzen op sigaretten de Staat veel geld opleveren, is het nadeel van alle rokers voor de samenleving per saldo toch groter”, schreef het kankerinstituut eerder bij de formatie van een nieuw kabinet in een brief aan de onderhandelaars . „Zo worden de kosten voor de gezondheidszorg onbetaalbaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio