14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Blijven wonen op je vertrouwde plek: 4 aanpassingen om langer thuis te wonen

Wonen op een fijne plek is erg belangrijk. Dan moet je er waarschijnlijk niet aan denken om hier ooit weg te gaan. Helaas worden we allemaal ouder, waardoor het soms niet langer mogelijk is om thuis te blijven wonen. Gelukkig betekent dit niet direct dat je naar een verzorgingshuis moet, want je kunt aanpassingen doen om langer thuis te kunnen wonen. In deze tekst staan er 4 op een rijtje.

1. Maak gebruik van drempelhulpen

Je mobiliteit gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Waar het voorheen geen moeite kostte om over drempels in huis te stappen, kan dit ineens een uitdaging worden. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, want je kunt vallen als jij je voet niet hoog genoeg optilt. Om dit risico te beperken, bieden drempelhulpen uitkomst. Hiermee is de kans een stuk kleiner dat je uit balans raakt. Deze hulpmiddelen zijn bovendien ideaal voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator. Dankzij de drempelhulpen rijd je makkelijk over elke drempel heen.

2. Bevestig beugels in het toilet en de badkamer

De badkamer en het toilet zijn ruimtes waar je dagelijks komt. Het veilig gebruiken van deze ruimtes is alleen minder vanzelfsprekend als je ouder wordt. De tegels die in deze ruimtes vaak op de vloer liggen, worden glad als er water op komt. Hierdoor kun je een pijnlijke uitglijder maken, met alle gevolgen van dien. Met beugels in de badkamer en het toilet verklein je deze kans. Je kunt je hieraan vasthouden, waardoor je makkelijker blijft staan. Dankzij deze steunbeugels zijn veel mensen ook op latere leeftijd nog prima in staat om zelfstandig thuis te blijven wonen.

3. Koop een traplift

Een gelijkvloerse woning is ideaal voor mensen op leeftijd. Doordat alle ruimtes zich op dezelfde verdieping bevinden, hoef je de trap niet meer op en af. Helaas zijn er genoeg ouderen die dag in dag uit met de trap moeten. Hoe ouder je wordt, des te groter de kans dat er ongelukken gebeuren op de trap. Wil je dit risico beperken? Koop een traplift! Met zo’n lift kom je veilig boven en beneden, zelfs als je slecht ter been bent.

Ga je op zoek naar een traplift? Dan ontdek je dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten. Voordat je er daadwerkelijk eentje koopt, kun je het beste eerst een traplift vergelijken. Je voorkomt zo niet alleen dat je onnodig veel betaalt, maar je weet ook zeker dat je de beste traplift in huis haalt.

4. Installeer domotica om thuis wonen gemakkelijker te maken

Naast drempelhulpen, beugels en een traplift kan ook domotica je helpen om langer thuis te blijven wonen. Hiermee automatiseer je bepaalde processen en handelingen in huis. Zo kun je bijvoorbeeld de lichten en andere elektrische apparaten in huis laten aansturen door middel van een smartphone of paneel. Hierdoor hoef jij je niet constant van het ene punt naar het andere punt in je woning te verplaatsen. Alarmknoppen vallen ook onder domotica. Laat je deze installeren? Dan kun je met één druk op de knop hulp inschakelen als er iets is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio