16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Bloemenactie Voedselfiets

Hengelo – De Voedselfiets is een bakfiets die op vier plekken in Hengelo etensresten ophaalt om compost van te maken voor de bloementuin. Inmiddels rijden er alweer zes bakfietsen rond. Dit jaar is er een mooie oogst in de Stadstuin Marskant en de Groentuin in de Hasseler Es.

Bloementuin door compost

Mede dankzij de compost van de etensresten. De SWB Groentuin en de gemeente Hengelo willen de mensen die etensresten inzamelen in Thiemsland, de Hengelose Es, de Binnenstad en De Klokstee hartelijk bedanken voor hun inzet. Dat gebeurt natuurlijk met bloemen uit Stads- en Groentuin. Wethouder Marcel Elferink deelt de bloemen ’s morgens uit bij de Klokstee.

Foto’s: © Christian van der Meij

Geen GFT-container bij hoogbouwwoningen

Sinds zomer 2016 haalt de Voedselfiets op drie plekken in Hengelo etensresten op bij hoogbouwwoningen (Hengelose Es, Thiemsland en de binnenstad). In juni van dit jaar kwam De Klokstee erbij. De proef is in het leven geroepen omdat vrijwel alle hoogbouwwoningen in Hengelo geen groene container hebben en dus hun etensresten niet eenvoudig gescheiden kunnen inleveren. Ze belanden bij het restafval en worden verbrand. En dat is jammer, want het is grondstof.

Proef met dienstverlening

De Voedselfiets, een speciale bakfiets, haalt de etensresten drie keer in de week op gezette tijden op. Dat gebeurt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. SWB maakt er compost van. Dat wordt gebruikt om de grond in Hengelo te verbeteren. Met deze proef wil Hengelo de dienstverlening op het gebied van afvalinzameling voor hoogbouwbewoners verbeteren.

Per week 3 liter per huishouden aan etensresten

Er zamelen nu rond de 500 deelnemers etensresten in voor de Voedselfiets. Gemiddeld wordt per huishouden 2 tot 3 liter etensresten per week aangeleverd. Bij de gemeente komen wekelijks nog nieuwe aanvragen binnen voor een emmertje. De gemeente is bezig om de proef te verlengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio