6.5 C
De Bilt

Staat jouw buurt aan in het donker? Tel fietsverlichting met VVN-fietslichttellen

Amersfoort – Tijdens de donkere wintermaanden vraagt Veilig Verkeer Nederland extra aandacht voor verlichting op de fiets. Met de VVN Fietslichttellen-app doet zij een oproep om op een sympathieke manier fietsers te bewegen hun fietsverlichting aan te zetten en de fietsveiligheid te verhogen.

Organiseer een fietslichttellen-actie tijdens donkere dagen

We zien het steeds meer: prachtig verlichte huizen en straten in de aanloop naar Kerst. Maar als je het belangrijk vindt om je huis te verlichten, waarom je fiets dan niet? 95% van de fietsers vindt het gevaarlijk om in het donker te fietsen zonder goede verlichting, maar op landelijk niveau blijkt dat zo’n 30% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft! Veilig Verkeer Nederland benadrukt dat in deze donkere dagen verlichting op je fiets belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

Daarom lanceerde zij de VVN Fietslichttellen-app, die iedereen de mogelijkheid biedt om actie te ondernemen voor een veiliger fietslandschap. Met deze innovatieve webapplicatie organiseer je moeiteloos een fietslichttellen-actie bij scholen, sportverenigingen of drukke fietsroutes in jouw buurt. Zo draag je bij aan het vergroten van bewustzijn over fietsverlichting.

VVN’s partner Univé nam het voortouw

Na de start van de landelijke fietsverlichtingscampagne op 31 oktober dit jaar door minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toonden medewerkers van Univé onlangs het initiatief om fietslichten te tellen met de VVN Fietslichttellen-app. Marieke Peters van Univé benadrukte: “Dit is een sympathieke manier om bij te dragen aan het veilig-op-weg gevoel met ons team.”

De actie toont aan hoe belangrijk het is om bewustzijn te creëren over het gebruik van fietsverlichting. “In korte tijd hebben we veel mensen bewust kunnen maken van de gevaren van slechte fietsverlichting,” voegt Peters toe. Univé-medewerkers gingen het hele land door met fietslampjescontroles, een lovenswaardige inzet voor een veilige fietsomgeving!

Fietslichttellen-app – Foto: VVN

Fietslichttellen is makkelijk!

De kracht van de Fietslichttellen-app ligt in haar eenvoud: tel eenvoudigweg hoeveel fietsers hun verlichting aan hebben en ontdek daarmee de sleutel tot een veiliger fietslandschap! Met deze verzamelde gegevens in de hand, kun je gelijk gemeenten, sportclubs of scholen informeren. De app biedt namelijk niet alleen een handige teltool, maar presenteert ook meteen een overzicht van het resultaat.

Zo kan je een schouderklopje geven aan de gebieden waar fietsverlichting al uitstekend wordt gebruikt, of een stimulans voor die gebieden waar meer fietsverlichting nodig is. Kortom, de app is jouw eigen lichtbaken naar effectieve actie voor een stralend veilige fietsomgeving! 

Doe mee!

Organiseer een fietslichttelactie en gebruik de VVN Fietslichttellen-app om bij te dragen aan bewustwording over fietsverlichting in jouw buurt. Zo kan iedereen een rol spelen in het vergroten van de fietsveiligheid. Samen zorgen we voor meer zichtbaarheid in het donker. Doe mee en geef fietsveiligheid een boost in jouw buurt! 

Voor meer informatie over de VVN Fietslichttellen-app en hoe je kunt deelnemen, bezoek onze website

Straatverlichting AAN = Fietsverlichting AAN

Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20%. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10% van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6%) of bij een ongeval (3%) betrokken is geweest.

Veilig Verkeer Nederland vraagt verder het gemotoriseerde verkeer in deze donkere periode met mist, regen en dus slecht zicht, rekening te houden met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. In het donker en bij slecht zicht is verlichting voeren wettelijk verplicht. Een handig ezelsbruggetje voor ‘s avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.

Staat jouw buurt AAN in het donker? Tel fietsverlichting met VVN Fietstellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio