9.9 C
De Bilt

Is Nederland zorgeloos?

De zorg is in ons landje goed geregeld. Als je de internationale lijstjes mag geloven zijn we zelfs koploper in Europa. Iedere Nederlander zou dus zorgeloos gebruik moeten kunnen maken van alle mogelijkheden van onze prachtige zorgsysteem. Maar hoe gaat het in de praktijk?

Klasse zorg of Zorgklasse?

Volgens de statistieken hebben wij dus een zorgsysteem dat echt klasse is, maar toch ondervinden vele Nederlanders dat onze zorg nog alleen betaalbaar is voor een ‘betere’ klasse. Of is dat alleen gejammer van de arbeiders of de ruim 1 miljoen mensen die in armoede leven? Wat zegt de praktijk.

Sigaar uit eigen doos

Onlangs besloot het demissionaire kabinet in alle haast om het eigen risico niet te verhogen naar € 400,00, maar het bij € 385,00 te laten. Dat werd gepresenteerd als een cadeautje, maar eigenlijk krijgen we helemaal niks. Sterker nog, om die extra € 15,00 eigen bijdrage niet te hoeven betalen (die dus niet iedereen gebruikt), ‘moeten’ de premies wel met € 10,00 omhoog voor iedereen. Als u rekenvaardigheid u niet in de steek laat, gaan we dus gewoon meer betalen met elkaar. Dat noemen we dus een sigaar uit eigen doos.

Zorgeloos

Toegegeven, ik ben nog wat ouderwets. Ik kom nog uit de tijd dat je 12 gulden (ca. € 5,80) betaalde per maand aan het Ziekenfonds. Met een maandbedrag van ruim € 100,00 nu, met daar bovenop ook nog de eigen bijdrage, kunnen we spreken van en mega-inflatie in de laatste 20 jaar. Dat vind ik op zijn minst zorgelijk, of eigenlijk voel ik me zwaar getild. En iedere verhoging wordt toegedekt met het standaard excuus: ‘We vergrijzen!’. Ja, ja, nu weet ik het wel.

In ieder geval is voor mij één ding glashelder: een steeds verder uitgekleed basispakket, steeds meer premie, enorm hoog eigen risico, minder handen aan het bed, minder tijd voor patiënten en aanvullende verzekeringen die maar beperkt dekking geven, tja, dat is voor heel veel mensen een zorg minder.

door Redactie ©Regio Online

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio