13.5 C
De Bilt

Column: de SGP spagaat: pro-leven, maar niet beschermen?

Oh jee, daar gaat ie weer over de SGP. Ik zeg het maar meteen: ik ben een christenhater volgens een enkele reageerder. Niet dat ze mij kennen, of ernaar gevraagd hebben, maar de aanname is er omdat ik kritisch kijk en schrijf over streng gereformeerde en hervormde kerken tijdens de coronapandemie.

Niet vreemd van geloof

Toch ben ik gedoopt in een vrijzinnig hervormde kerk en opgegroeid met geloof rondom mij. Mijn oom was dominee in de Achterhoek en ik weet zelfs wel een Bijbelvers hier en daar eruit te slingeren. Ben ik dan een diepgelovig mens? Nou nee, dat zou een leugen zijn. Hoewel ik zeker geloof dat er een eeuwig durende energie is, die deze aardbol draaiende houdt. Nou ja, eentje die het knap lang volhoud zeg maar.

Maatschappelijke weegschaal

Ik hecht niet veel waarde aan de dogma’s van welke kerk dan ook, maar wel aan het idee van geruststelling en continuïteit. Ik heb een hekel aan opgelegde angsten, doemsprekerij, dwingende afzondering en de onnatuurlijke aanname van het eenzijdige recht op ‘het gelijk’ en voorrang bij het heengaan. In de maatschappelijke weegschaal wordt er bij geloof altijd een extra gewichtje bijgezet, zodat werkelijke gelijkheid is uitgesloten.

Noord-Koreaanse percentages

Op die maatschappelijke weegschaal speelt ook de SGP haar rol. Een rol die haar achterban met Noord-Koreaanse percentages steunt (98%), maar waar altijd de gesloten muur van geheimzinnigheid blijft als je dieper in de gemeenschap wilt kijken. Omdat de SGP haar politiek boven de grondwet stelt, door de Bijbel stelselmatig erboven te stellen, blijf ik graag scherp opletten welke agenda zij voorheeft.

SGP spagaat

Onlangs las ik van Europarlementariër en oud voorman van de Krimpense SGP, Bert-Jan Ruissen, in één van zijn ingekochte columns in Het Kontakt, dat hij pleitte voor pro-leven. Geen abortus of euthanasie dus. De spagaat ontstaat, doordat zij toch nog met redelijk grote knuffelclubjes bij elkaar komen en besmetting als een zaak van God zien. En vrolijk doordeweeks door de supermarkt denderen.

Hoezo, pro-leven?

Ook is er een duidelijke anti-vaccinatie houding. Welke vaccinatie dan ook. Hoe pro-leven ben je dan? Als je jouw kinderen al niet wilt beschermen? Als je maling ‘lijkt’ te hebben aan het feit dat je sneller andere mensen kunt besmetten die niet om jouw gelijkheid hebben gevraagd? Zou fijn zijn als dat eens uitgelegd kon worden door de SGP, want ik snap hem niet.

Nee, SGP staat niet alleen

Om die discussie voor te zijn: er lopen genoeg ontkenners en overige randdebielen rond die zich ook niks van de regels willen aantrekken of gaan rellen. Ook zij vormen hetzelfde grote gevaar op het verder besmetten van anderen. Zij hebben zich alleen niet op het platform van Goddelijke verhevenheid gehesen met pro-life argumenten, maar met ouderwets egoïsme. Maakt het ook niet beter natuurlijk.

Een column geeft de mening of visie van de auteur weer over een onderwerp. Deze is niet noodzakelijkerwijs gelijk aan die van de redactie van Regio Online.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio