Compensatie schuldengeneratie met onvoldoende geld gesteund door politiek

Utrecht – Compensatie van de studenten die nu nog onder het leenstelsel studeren, lijkt onvoldoende zo blijkt uit doorberekeningen van het Centraal Planbureau. De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United maken zich zorgen over de bedragen die politieke partijen hierin willen investeren.

Compensatie torenhoge studieschulden

LSVb-voorzitter Lyle Muns: “De afgelopen maanden werd politiek breed erkend dat er iets gedaan moet worden aan de torenhoge studieschulden. Uit de doorrekeningen blijkt dat sommige partijen veel te weinig geld vrijmaken voor de compensatie van de schuldengeneratie. Wij roepen ze op om alsnog daad bij woord te voegen.”  

CDA ondermaats, D66 en VVD doen niets

Studenten die onder het leenstelsel vallen komen bij GroenLinks, de SP en de PvdA het beste uit. Die partijen steken respectievelijk 3,1 miljard, 1,7 miljard en 1,6 miljard euro in het compenseren van de schuldengeneratie. Daar tegenover staan het CDA, D66 en VVD. Het CDA trekt slechts 100 miljoen euro extra uit. D66 maakt geen extra middelen vrij, terwijl dat wel in het programma van de partij staat, zo blijkt uit de doorrekening. De VVD rept met geen woord over compensatie of invoering van een basisbeurs. 

Compensatie voor proefkonijnen

De jongerenvakbonden trekken aan de bel omdat de studieschulden onder het leenstelsel te hoog zijn opgelopen. Een studieschuld van 40.000 euro is geen uitzondering meer. Na aanhoudende studentenacties onder de noemer #NietMijnSchuld zijn bijna alle politieke partijen het erover eens dat het leenstelsel zijn langste tijd heeft gehad. FNV Young & United-voorzitter Bas van Weegberg: “Het leenstelsel is een mislukt experiment. De studenten die als proefkonijnen fungeerden, verdienen daarvoor fatsoenlijke compensatie. De plannen om te compenseren nu, zeker van partijen als D66 en CDA, zijn flink onder de maat.”

#NietMijnSchuld

Sinds 2019 voeren FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond samen de  #NietMijnSchuld-campagne. Zij komen samen met studenten in actie voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie. Een petitie hiertoe werd al bijna 50.000 keer ondertekend via www.nietmijnschuld.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img