Coronamaatregelen op het spoor worden verlengd

Binnenland – Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag 31 maart in een persconferentie meegedeeld dat de landelijke coronamaatregelen worden verlengd tot en met in ieder geval 28 april. Ook op het spoor worden de maatregelen verlengd. We hebben op een rij gezet wat dit betekent voor de gehele spoorsector.

Reizigersvervoerders blijven speciale dienstregeling rijden

Alle reizigersvervoerders op het spoor verlengen in samenwerking met ProRail tot nader order de speciale dienstregelingen die op dit moment al worden gereden. Zo kunnen mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, het openbaar vervoer blijven gebruiken. ProRail en de NS adviseren reizigers goed voorbereid op reis te gaan en kort voor vertrek de reisplanner te checken. Tevens vragen de NS en ProRail iedereen op het station en in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden.

Goederenvervoer blijft maximaal doorrijden

ProRail geeft in deze tijd goederentreinen voorrang op reizigerstreinen op het spoor, zodat ze zo snel mogelijk door kunnen rijden naar de bestemming. Het spoorgoederenvervoer is essentieel om onder andere supermarkten, apotheken en ziekenhuizen door heel Europa te kunnen blijven bevoorraden. Daarom blijven de goederenvervoerders maximaal doorrijden. Eén goederentrein houdt zo’n vijftig tot tachtig vrachtwagens van de weg. 

Door enkele storingen aan de infrastructuur op rangeerterreinen kunnen goederenvervoerders niet overal volledig rijden. ProRail doet er alles aan om deze storingen zo snel mogelijk op te lossen.

Onderhoud op het spoor gaat door

Zonder het spoor te onderhouden kunnen er geen treinen rijden. Daarom werken ook spooraannemers hard door om ervoor te zorgen dat mensen met een cruciaal beroep de trein kunnen pakken en dat goederentreinen supermarkten, apotheken en ziekenhuizen kunnen blijven bevoorraden. Bij deze werkzaamheden volgen de aannemers het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is vastgesteld.

Op dit moment is ProRail aan het inventariseren welk effect de landelijke verlenging van de maatregelen heeft op de werkzaamheden die in de komende tijd gepland staan op het spoor. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img