21.5 C
De Bilt

Dag van de bouw op 17 juni het bekijken waard

Normaal gesproken is een bouwplaats verboden toegang voor onbevoegden. Eén keer per jaar openen de leden van Bouwend Nederland de hekken van een aantal prachtige bouw- en infrawerken in aanbouw voor het grote publiek. Op zaterdag 17 juni op de Dag van de Bouw is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen en vragen te stellen bij deelnemende projecten.

Dit jaar organiseert brancheorganisatie Bouwend Nederland voor de zestiende keer de Dag van de Bouw. Tot nu toe meldden al meer dan 100 bouwprojecten zich aan, en dit aantal loopt de komende weken nog verder op! Bekijk regelmatig de website dagvandebouw.nl voor een actueel overzicht. Bezoekers krijgen uitleg en een rondleiding over het project, ze kunnen constructies van dichtbij bekijken en op sommige locaties worden ook extra activiteiten georganiseerd zoals optredens, demonstraties of een speurtocht voor de kinderen.

Veelzijdigheid tijdens Dag van de Bouw

De veelzijdigheid van de bouw- en infrasector is goed zichtbaar op de Dag van de Bouw door de grote verscheidenheid aan deelnemende projecten: van huizen en wegen tot scholen, stations en een kerk in aanbouw. Je ziet met eigen ogen wat er allemaal bij komt kijken om deze projecten letterlijk van de grond te krijgen!

De Dag van de Bouw zal op 17 juni geopend officieel geopend worden door minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge.

Selectie van interessante projecten per provincie op Dag van de Bouw

Noord-Holland

De restauratiewerken aan de bibliotheek van de universiteit van Amsterdam. De voormalige, monumentale klinieken worden volledig gerestaureerd en middels een ingenieuze glazen overkapping met elkaar verbonden, waardoor een spectaculair atrium ontstaat. Zodoende ontstaat er een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw.

Zuid-Holland

De bouwplaats van de A16 opent haar hekken, een 11 kilometer lange rijksweg in aanbouw. Bezoekers kunnen de Expo A16 bekijken en ook een stukje de Rottemerentunnel inlopen. Op dit project is er een speciaal programma voor kinderen.

Drenthe

Het Biochron in Emmen wordt getransformeerd tot een nieuwe culturele hotspot. De ondergrondse ruimten worden omgebouwd tot een Centrum voor de Beeldende Kunst. Het bestaande gebouw wordt volledig gestript en de constructie onder de grond gewijzigd om nieuwe ruimtes te vormen.

Flevoland

In de Kroon van Dronten wordt een unieke mix van wonen en zorg gecreëerd met huizen, winkels maar ook woon-zorgstudio’s.

Friesland

Nadat eind 2022 één van de moten van de Prinses Margriettunnel in de A7 omhoog was gekomen, zijn nu de herstelwerkzaamheden gestart. Bezoekers worden meegenomen in de stappen die doorlopen zijn en de complexiteit van het project. Indien de tunnelbak veilig begaanbaar is, krijgen de bezoekers daar een rondleiding om ter plekke te zien welke werkzaamheden nodig zijn voor definitief herstel.

Gelderland

In Terwolde krijgen bezoekers een rondleiding over de nieuwe toekomstbestendige waterzuiveringsinstallatie. Deze installatie behandelt het afvalwater uit de regio Terwolde-Voorst. De oude installatie is te klein geworden en bovendien verouderd, daarom is besloten tot renovatiewerkzaamheden.

Groningen

Het hoofdstation wordt toekomstbestendig gemaakt met een ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Daarnaast verhuist het busstation naar de zuidzijde van het station en komt er een busonderdoorgang. De functie van het monumentale stationsgebouw wordt met de uitvoering van het project in ere hersteld; de hal wordt weer de logische in- en uitgang van het station. Regionale sporen worden doorgetrokken waardoor de treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool vanaf 2025 via station Groningen door kunnen rijden naar Groningen Europapark en verder.

Limburg

Moskee Tahwied in Roermond opent haar deuren zodat de bezoekers kunnen zien hoe een islamitisch gebedscentrum er van binnen uitziet.

Noord-Brabant

In Eindhoven wordt de kerk Antonius omgebouwd tot een wooncomplex met 18 appartementen en lofts. Grootste uitdaging is om binnen de huidige contouren van de kerk, de nieuwe vormen te realiseren. Hierbij komen interessante details aan het licht om de aansluitingen van oud naar nieuw te maken.

Overijssel

In het nieuwe zwembad van Twenterand komt een officieel wedstrijdbad, een doelgroepenbad, een peuterbad met speeltoestellen en een familieglijbaan.

Utrecht

Het dijkversterkingstraject Salmsteke loopt vanaf de Rolafweg Zuid tot aan het dorp Jaarsveld en heeft een lengte van 2 km. Dit project haakt aan bij een bredere gebiedsontwikkeling: Salmsteke Ontkiemt. Dijkversterking wordt hier gecombineerd met kansen voor recreatie en natuur.

Zeeland

In Yerseke wordt één van de grootste kerken van Nederland gebouwd. Het kruisvormige gebouw met een 46 meter hoge toren, biedt straks plaats aan maar liefst 1.600 personen en nog eens 400 op de galerij. Ook komt er een grote zaal met 400 plaatsen naast de kerkzaal, die er eventueel bij getrokken kan worden.

Kleine greep Dag van de Bouw

Dit is slechts een kleine greep uit de vele bijzondere projecten die nu meedoen aan de Dag van de Bouw. Bezoek regelmatig de website dagvandebouw.nl voor een recent overzicht en kijk welk project bij jou in de buurt meedoet. www.dagvandebouw.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio