3.9 C
De Bilt

Dakpannen bepalen niet alleen de uitstraling van je huis, maar zijn in het huidig klimaat onmisbaar

Dankzij klimaatverandering heeft Nederland steeds meer te maken met extreem weer. Een goed dak met stevige dakpannen is dan onmisbaar. Gelukkig hebben wij hier nog geen orkanen en een redelijk gematigd klimaat. Dat neemt niet weg dat droog en zonnig weer wordt afgewisseld met hoosbuien en flinke (hagel)stormen. Juist dat laatste kan nog wel eens voor schade zorgen aan je woning. En dat zul je net zien; begint het te stormen en waaien de pannen van het dak. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je wél in een verbouwing zit, terwijl er geen vuiltje aan de lucht is. Je geeft je huis een upgrade en daar hoort dakpannen vervangen bij.

Betonnen of keramische dakpannen

Want als je het doet, doe je het ook meteen goed natuurlijk. Nieuwe en schone dakpannen geven je woning direct een mooie uitstraling en springen direct in het oog. Je kunt ook overwegen gebruikte exemplaren aan te schaffen, dit scheelt enorm in de kosten. Het hangt ook af van je woning. Is het een oud monumentaal pand, dan kies je eerder voor dakpannen met patina. Wil je dakpannen kopen, maar heb je wat last van keuzestress? Kijk op Homedeal voor inspiratie. Over het algemeen heb je de keuze tussen twee verschillende soorten: betonnen dakpannen en keramische dakpannen.

Dakpannen gaan lang mee

De betonnen variant is goedkoper dan de keramische. Het is eenvoudig ze op je dak te leggen en ze gaan tot wel 40 jaar mee. De keramische dakpan komt het meeste voor en bestaat uit klei. Omdat ze wat kleiner zijn duurt het wat langer om ze op de plek te leggen. De kostprijs is daardoor wat hoger. Maar het voordeel is dan weer wel dat ze 80 jaar meegaan. Een mensenleven dus, als er geen orkaan komt tussendoor.

Een paar pannen achter de hand houden

Een handige tip bij het kopen van dakpannen is dat je altijd wat meer moet kopen dan nodig is. Je zult namelijk altijd zien dat er tijdens het leggen een paar pannen sneuvelen. Je laat er een uit je handen glippen of er glijdt er misschien wel eentje van je dak af. Met een paar extra pannen garandeer je jezelf ook dat ze dezelfde kleur hebben als de pannen die al op je dak liggen. Moet je ze achteraf nog kopen, kunnen ze licht kleurverschil hebben.

Isoleren!

Als je dan toch bezig bent met het leggen van dakpannen, is het raadzaam om dan maar meteen je dak te isoleren. Een dak dat niet geïsoleerd is laat ongeveer 30% van de warmte door. Je kunt, zeker anno 2022, enorm besparen op je energierekening wanneer je investeert in het isoleren van je dak. In slechts een paar jaar of zelfs korter heb je de investering weer terugverdiend. Om nog maar niet te spreken van de waarde van je woning, die natuurlijk de hoogte in gaat. Vraag een offerte aan bij een vakspecialist bij jou in de buurt en start met de verduurzaming van je woning met goede dakpannen en isolatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio