22.7 C
De Bilt

Derde Nederlandse gevechtsbrigade integreert met Duitse divisie

Donderdag 30 maart wordt de Nederlandse 13 Lichte Brigade ‘onder bevel gesteld’ van de Duitse 10e Pantserdivisie. In aanwezigheid van minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius vindt hiervoor een militaire ceremonie plaats in Veitshöchheim, de thuisbasis van de Duitse divisie nabij Würzburg.

Integratie 13 Lichte Brigade

Voorafgaand aan de ceremonie zullen beide ministers een zogenaamde Technical Agreement tekenen, waarin de landen afspraken vastleggen rondom de integratie van deze Nederlandse brigade in de Duitse divisie. Tijdens de ceremonie staan detachementen militairen van zowel de Duitse divisie en de Nederlandse Brigade aangetreden. Het symbolisch overdragen van de eenheidsvlag van de brigade uit Oirschot is de symbolische handeling, die de onderbevelstelling markeert.

Samenwerken, maar zelf blijven beslissen

Met de integratie van de 13e brigade wordt een volgende stap gezet in de intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse landmacht. Met de onderbevelstelling wordt samenwerken makkelijker. Beslissen over de daadwerkelijke inzet van de Nederlandse militairen blijft in Nederlandse handen.

De Nederlandse landmacht beschikt over 3 gevechtseenheden die de kern vormen van de gevechtskracht van de landmacht. Alle drie de brigades zijn nu verbonden aan een Duitse divisie. 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen maakt sinds 2014 onderdeel uit van de Duitse Divison Schnelle Kräfte en 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte werd in 2016 verbonden de 1e Duitse Pantserdivisie. Daarnaast werken beide landen al sinds 1995 intensief samen in het snel inzetbare hoofdkwartier; 1st German Netherlands Corps en zijn luchtverdedigingseenheden deels samengevoegd.

Samen kunnen we meer

De basis voor de samenwerking vormt de gedachte: ‘samen kunnen we meer’. Door het samenbrengen van de capaciteiten van beide landmachten ontstaan diverse voordelen. Zo coördineren beiden landen al jaren succesvol hun bijdrages aan de NAVO en internationale missies. Dat de militairen al gewend zijn om met elkaar te werken, maakt gezamenlijke inzet hiervan makkelijker. Ook liggen er plannen voor het gezamenlijk aanschaffen van materieel en het samen opleiden en trainen van eenheden.

Militaire hulp aan Oekraïne

Momenteel werken de landen intensief samen bij de militaire hulp aan Oekraïne. De landen doneren samen materieel en verzorgen samen trainingen. De levering van pantserhouwitsers en de bijbehorende opleiding van Oekraïense militairen is hiervan een voorbeeld. Nederland heeft onlangs aangekondigd met ruim 200 Nederlandse militairen samen met Duitsland, de hoofdkwartieren van Oekraïense gevechtseenheden te gaan trainen. Daarnaast verzorgen 60 Nederlandse instructeurs vanaf april basistrainingen voor Oekraïense militairen. Ook dit gebeurt samen met Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio