1.8 C
De Bilt
donderdag, 8 december 2022

Op de pagina Adverteren van Regio Online lees je alles over de mogelijkheden om te adverteren op onze nieuwswebsite. Adverteren kan door middel van content, maar je kunt ook adverteren met banners bijvoorbeeld.

Adverteren

Wist je dat adverteren bij Regio Online helemaal niet duur is? Adverteren kan al vanaf 1 euro per dag voor banners. Adverteren met content kan al vanaf 24,95 euro. Laat je informeren over alle mogelijkheden die wij met adverteren bieden. Natuurlijk vindt je op Regio Online alles over regionaal en lakaal nieuws. Daarnaast kun je weer & verkeersinformatie vinden en via P2000 de actuele 112 meldingen bij jou inde buurt.

Op de pagina Adverteren van Regio Online lees je alles over de mogelijkheden om te adverteren op onze nieuwswebsite. Adverteren kan door middel van content, maar je kunt ook adverteren met banners bijvoorbeeld.

Adverteren

Wist je dat adverteren bij Regio Online helemaal niet duur is? Adverteren kan al vanaf 1 euro per dag voor banners. Adverteren met content kan al vanaf 24,95 euro. Laat je informeren over alle mogelijkheden die wij met adverteren bieden. Natuurlijk vindt je op Regio Online alles over regionaal en lakaal nieuws. Daarnaast kun je weer & verkeersinformatie vinden en via P2000 de actuele 112 meldingen bij jou inde buurt.

Honderden dieren in beslag genomen tijdens actie tegen wildlife crime

Nederland – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Douane en de politie hebben in oktober tijdens de actie wildlife 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, 3 kilo vlees, huiden, bontjassen en 2.300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. Het zijn de resultaten van de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021. Deze operatie is gericht op wildlife crime en wordt gecoördineerd door Interpol. NVWA, politie en Douane werken bij de aanpak van wildlife crime nauw samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Er is een levendige internationale handel in beschermde dieren en planten. Ook illegale handel, waarmee criminelen veel geld verdienen zogenoemd wildlife. Zij halen dieren en planten uit de natuur en smokkelen die levend, dood of verwerkt in producten naar landen over de hele wereld. Wildlife crime veroorzaakt grote schade aan de biodiversiteit. Bovendien is het dierenwelzijn in het geding en is er een risico op de insleep van dierziektes. Vanwege de grote winsten die gemaakt kunnen worden, gaat deze vorm van criminaliteit in de landen van oorsprong vaak gepaard met fraude, corruptie, bedreiging en geweld.

Levende vogels

In een groot strafrechtelijk wildlife onderzoek naar een handelaar in de provincie Gelderland troffen rechercheurs van de NVWA-IOD en inspecteurs van NVWA team Natuur 470 illegale vogels aan. Het gaat vooral om (onbeschermde) vogels die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld om ze hier te verkopen. Dat is verboden. Om het risico op insleep van dierziekten tegen te gaan is de import van vogels van buiten de Europese Unie alleen in zeer specifieke gevallen toegestaan. De NVWA heeft alle vogels in beslag genomen en ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog.

Op luchthaven Schiphol bleek dat een reizigster uit Suriname in haar bagage 8 zangvogels meesmokkelde. Deze dieren zijn in Suriname beschermd. De vrouw had de vogels verstopt in een karaokeset. Een passagier die met de veerboot vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Hoek van Holland was gekomen, bleek 6 papegaaien bij zich te hebben. In beide gevallen ontdekte de Douane de vogels. De zaken zijn overgedragen aan de NVWA.

Inspecteurs van de NVWA hebben op een vogelmarkt in Hardenberg 8 vermoedelijk in het wild gevangen putters in beslag genomen. Vogels die van nature voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Vangen en verkopen van deze dieren is verboden. De vogels hadden een gemanipuleerde pootring om, zodat het op het eerste gezicht leek alsof de dieren legaal in gevangenschap gekweekt waren. Tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt.

wildlife
©politie.nl

Levende reptielen en amfibieën

De Douane betrapte op Schiphol een vermoedelijke wildlife smokkelaar met 145 reptielen en amfibieën in haar koffer. Zij was onderweg van Mexico naar Rusland. Door dieren op deze manier te vervoeren wordt hun welzijn ernstig geschaad. Tijdens de reis waren dan ook al 5 dieren gestorven. De NVWA heeft alle dieren in beslag genomen en doet nader onderzoek. De reptielen en amfibieën – waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen – zijn ondergebracht bij een deskundige opvang.

De NVWA doet onderzoek naar de vermoedelijk illegale kweek van en handel in slangen. In de woning van een verdachte in de provincie Overijssel troffen rechercheurs en inspecteurs 121 boa constrictors en 10 driekleurige haakneusslangen aan. De verdachte is niet geregistreerd als beroepsmatig kweker of handelaar, terwijl dat wel verplicht is. In de woning werd 13.000 euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen. De NVWA doet nog nader onderzoek naar de legaliteit van de slangen. Daarom zijn de dieren niet in beslag genomen.

Producten van beschermde planten en dieren

De Douane onderschepte ruim 2.300 producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Het gaat met name om (post)pakketjes met voedingssupplementen en cosmetica, die o.a. Afrikaanse kers, kaviaar en costus bevatten.

Bij verschillende passagiers op Schiphol trof de Douane in totaal ruim 4,5 kilo salep aan. Dat is meel gemaakt van de knollen van beschermde orchideeën. Ook bleken sommige passagiers vlees van o.a. leguaan, python en de grote kroonslak in hun bagage te hebben. De producten zijn in beslag genomen.

De politie heeft in samenwerking met de NVWA 3 huiden van bruine beren en in totaal 8 bontjassen gemaakt van lynx, ocelot, wolf en otter in beslag genomen. Agenten troffen de huiden en jassen aan bij verkopers die de producten aanboden op Marktplaats. De politie doet nog nader onderzoek.

Word geen onderdeel van illegale handel

Welke dieren en planten beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kan er nationaal strengere wetgeving gelden. Raadpleeg daarom wet- en regelgeving als u van plan bent een dier of plant te verkopen of aan te schaffen. En ga niet over tot aankoop als de verkoper niet de vereiste documenten kan overleggen. Zo raakt u niet ongewild betrokken bij de illegale handel in dieren en planten. Meer informatie over de handel in beschermde dieren en planten en het aanvragen van CITES-documenten vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wanneer u vermoedt dat er sprake is van illegale handel, meld dat dan bij de NVWA of de politie. Of desnoods anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo en helpt u mee om deze vorm van criminaliteit terug te dringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio