9.6 C
De Bilt

DigiHandig app: laagdrempelig oefenen met de StemWijzer

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Speciaal voor digistarters lanceert DigiHandig vandaag oefenlessen over de StemWijzer. Om je te helpen kiezen tussen politieke partijen, kun je online hulpmiddelen gebruiken. Een voorbeeld daarvan is de StemWijzer. Zo kunnen digistarters in een veilige oefenomgeving ontdekken wat de StemWijzer is en hoe deze werkt. DigiHandig werkt samen met ProDemos, Netwerk Digitale Inclusie, ProBiblio en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het gebruiken van een StemWijzer

Tussen de 2 en 4 miljoen Nederlanders hebben moeite met digitale apparaten. Veel van hen gaan wel stemmen. Het is belangrijk dat deze groep ook gebruik kan maken van een online stemhulp, zoals de StemWijzer. Je stem uitbrengen is persoonlijk. Je wilt je eigen mening vormen en niet worden beïnvloed door anderen.

“De StemWijzer helpt kiezers zich te oriënteren op de verkiezingen. Het geeft kiezers meer informatie over wat de politieke partijen willen, waarin ze van elkaar verschillen en over welke thema’s de Tweede Kamer (o.a.) gaat. Zo hopen we dat mensen met meer politiek zelfvertrouwen naar de stembus gaan. Hierbij is het wel belangrijk dat kiezers weten hoe zij de StemWijzer kunnen gebruiken. Daarom zijn de lessen van DigiHandig heel belangrijk.” Aldus Anne Valkering, Projectleider digitale tools bij ProDemos.

Kennismaken met de StemWijzer in een veilige oefenomgeving

In de DigiHandig app kan iedereen nu eenvoudig kennismaken met de StemWijzer. Omdat je de app op je eigen telefoon of tablet kunt gebruiken, kies je zelf waar en wanneer je leert. De oefeningen zijn kort en duidelijk. In de DigiHandig app herhaal je lessen zo vaak als je wilt. Zo bouw je aan je digitale vaardigheden en digitaal zelfvertrouwen. Als je er klaar voor bent, kun je naar de ‘echte’ StemWijzer via www.stemwijzer.nl.

“Het Netwerk Digitale Inclusie streeft ernaar dat iedereen mee kan doen in de digitale wereld. De StemWijzer is een krachtig hulpmiddel om jezelf te informeren en daarom is het ontzettend waardevol dat DigiHandig de drempels verlaagt om hier gebruik van te maken. Zo bouwen we een brug naar zelfredzaamheid, zodat iedereen de optie heeft om mee te doen.” Aldus Myrthe Rensen, Programmamanager bij Netwerk Digitale Inclusie.

Zef Alsters (58) vind de app prettig om te gebruiken. “Het is leuk om op een speelse manier vertrouwen te krijgen in de digitale omgeving. Ik ben slechtziend en met behulp van de DigiHandig app is het eenvoudig om de stap te maken naar de StemWijzer”, aldus Alsters.

DigiHandig gratis en vanaf nu beschikbaar

Ben jij of ken je iemand die wil oefenen met de StemWijzer? Installeer de DigiHandig app via de app stores. Meer informatie via www.digihandig.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio