19 C
De Bilt

Digitale huisartsenpost en -praktijk nu voor2,5 miljoen Nederlanders toegankelijk

Binnenland De digitale huisartsenpost en -praktijk Spreekuur.nl die twee jaar geleden werd gelanceerd- midden in coronatijd- is inmiddels toegankelijk voor meer dan 2,5 miljoen Nederlanders. Ook zijn er inmiddels meer dan 50.000 digitale consulten afgenomen via Spreekuur.nl. Dat blijkt uit cijfers die Spreekuur.nl vandaag bekendmaakte.

Huisartsenposten -praktijk ineen

In april 2020 werd Spreekuur, de eerste digitale huisartsenpost van Nederland, versneld uitgerold bij Huisartsenpost Eemland (Amersfoort, Barneveld) vanwege de Coronacrisis. Een tweede regio, Rijnmond (Rotterdam), volgde een maand later en Drenthe startte in december 2020 met Spreekuur.nl. Inmiddels is Spreekuur.nl toegankelijk voor ruim 2,5 miljoen patiënten in zes zorggebieden (Eemland, Rijnmond, Drenthe, Nijmegen, Axel en Breda).

Afbeelding: spreekuur.nl

Via Spreekuur.nl, een initiatief van Topicus en DigiDok, krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor spoedvragen aangaande bijvoorbeeld wonden, oogklachten en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto toe te voegen. Huisartsen en triagisten kunnen vlot het consult digitaal afhandelen. Ook wordt er automatisch een samenvatting (s-regel) voor alle consulten gemaakt, die toegevoegd wordt aan het dossier. Binnenkort wordt ook een urgentiechecker toegevoegd aan Spreekuur.nl. Hiermee krijgen patiënten snel helderheid over de urgentie van hun klachten. Op basis van deze urgentie krijgen ze hulp om  de vraag op de juiste plek te stellen.

Oudste patiënt 96 jaar

Patiënten vooral gebruik van Spreekuur.nl voor huidklachten, vallen/stoten/kneuzingen en wonden, kinderen met koorts, blijkt uit de cijfers. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 24 jaar, de oudste patiënt was 96 jaar, de jongste jonger dan een jaar. 59 Procent van de consulten werd afgenomen bij vrouwen. Spreekuur werd het meest gebruikt in Rotterdam en omstreken. Gemiddeld moesten patiënten op de huisartsenpost 12 minuten wachten op een consult.  

Rosa Scherjon, initiatiefnemer Spreekuur.nl: “Digitale zorg op afstand geeft efficiëntie in de zorg, voor zowel patiënt als huisarts. Ons doel is om het komende jaar nog meer patiënten en huisartsen hiervan te laten profiteren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio