16.6 C
De Bilt

Dossiers van ruim 300.000 ‘foute’ Nederlanders tijdens Tweede Wereldoorlog komen online

Het gaat nog zeker tot 2025 duren, maar de dossiers van zeker 300.000 mensen die verdacht werden collaboratie met de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog, komen online op de website van het Nationaal Archief. Dit jaar wordt nog begonnen met het digitaliseren van de dossiers onder de projectnaam ‘Oorlog voor de Rechter’.

Dossiers via Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR)

Als onderdeel van het Nationaal Archief wordt het CABR veel geraadpleegd door mensen die zoeken naar omgekomen of verraden familieleden. Binnenkort kan daarbij dan ook de naam van de persoon komen te staan die het verraad heeft gepleegd, of althans in de archieven daarvan als verdachte staat aangemerkt.

Grootste gedeelte verdachten bleek onschuldig

Na de oorlog werden de 300.000 dossiers in onderzoek genomen door o.a. politie en rijksrecherche. Uiteindelijk bleven van de grote groepen verdachten er 60.000 mensen over die schuldig werden bevonden. Nog geen 1.900 van deze groep kreeg een celstraf van 10 jaar of meer. De dossiers zijn dan ook gevoelige materie, waar zorgvuldig meer om moet worden gegaan, ook in het kader van de nieuwe privacywetgeving.

Zo is er ook contact met bijvoorbeeld een belangengroep van kinderen van NSB’ers. Hiervan zijn er nog meerdere van in leven en ook hun kinderen kunnen geschaad worden bij openbaarmaking van namen. Het evenwicht in het belang van de informatie uit de dossiers over een moeilijk deel van onze geschiedenis en de belangen van betrokkenen, moet zorgvuldig worden gevonden.

Aanpassing Archiefwet

Vanaf 1 januari 2025 vervalt er een beperking in de Archiefwet, waardoor men niet langer hoeft aan te tonen dat een persoon die men zoekt is overleden, of toestemming van betrokkene zelf hoeft te hebben. In ieder geval wordt zo een duizelingwekkende 4 kilometer aan archief, digitaal toegankelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio