8.5 C
De Bilt

Douane onderschept illegale haaienvinnen van ruim 1000 haaien met bestemming Nederland

Een hele partij haaienvinnen van ruim 1000 haaien is door de Douane in een postsorteercentrum in Den Haag onderschept en op last van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) in bewaring genomen en uiteindelijk vernietigd. In zendingen vanuit Hongkong met de bestemming Nederland troffen zij een grote lading van 120 kilo haaienvinnen aan van de kortvinmakreelhaai en een partij van 29 vinnen van de gladde hamerhaai.

Haaienvinnen ten koste van hebben 800 tot 1.300 haaien

De haaienvinnen zijn gedroogd en erg licht. Volgens een voorzichtige schatting staat de 120 kilogram ongeveer gelijk aan 4000 vinnen, waarvoor tussen de 800 en 1300 haaien zijn gedood. Devinnen zijn afkomstig van twee haaiensoorten die worden beschermd onder het CITES-verdrag. Dat heeft als doel om de internationale handel in beschermde dier- en plantensoorten te reguleren ten gunste van de instandhouding van deze soorten.

Bescherming van haaien is hard nodig, want er worden naar schatting elk jaar zo’n 100 miljoen gedood, voornamelijk voor de vinnen. Voor de handel in deze soorten, of producten hiervan, geldt daarom strikte wet- en regelgeving. Voor internationale in- en uitvoer van CITES-soorten zijn vergunningen nodig, die bij RVO aangevraagd kunnen worden. De medewerkers van de Douane controleren hier op. Bij deze vinnen zaten niet de vereiste CITES-documenten. Daarom nam RVO de haaienvinnen in bewaring en zijn ze uiteindelijk vernietigd. RVO voert nog nader onderzoek uit naar de Nederlandse betrokkenen in deze zaken.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio