21.9 C
De Bilt

Duurzaam toerisme: het belang van de bewuste reiziger

Je hebt je vast weleens afgevraagd: ‘Is toerisme wel duurzaam?’ Natuurlijk wil je de wereld zien door te reizen, maar tegelijkertijd wil je geen negatieve impact hebben op de gemeenschappen of de omgeving die je bezoekt. Je wilt een bewuste reiziger zijn, maar dat is soms niet zo eenvoudig in de praktijk te brengen. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om in huis duurzaam te leven, bijvoorbeeld door te kiezen voor groen stroom bij tijdens het vergelijken van de goedkoopste energieleverancier. Toch is het zeker een aanrader om duurzaam op vakantie te gaan. Groen toerisme heeft namelijk veel voordelen, hiervan vind je een paar voorbeelden in dit artikel.

Wilde dieren kunnen in het wild blijven

Gezien de behoeften van dieren in het wild hoort ook onder de paraplu van duurzaam toerisme. Op veel bestemmingen worden dieren gebruikt om toeristen aan te trekken, maar ze worden niet per se goed behandeld. Denk aan plaatsen als de Tijgertempel in Thailand, of olifant rijden in Nepal – hoewel deze attracties beroemd zijn, zijn ze niet goed voor de dieren. De tijgers moeten gedrogeerd worden, terwijl olifanten aan pijn lijden en hier vaak sprake is van vroegtijdige sterfgevallen. Dit alles wordt gedaan zodat toeristen een fotomoment kunnen hebben. Bij duurzaam toerisme is dit niet het geval! 

Duurzaam toerisme heeft een lagere ecologische impact

De dingen die je eet tijdens je vakantie hebben een enorme impact op je ecologische voetafdruk. Sommige mensen eten graag de dingen die ze van thuis kennen als ze op vakantie zijn, maar bedenk wat dit betekent voor je bestemming. Onderdeel van duurzaam toerisme is het eten van lokale producten en voedsel van lokale bedrijven. Het importeren van voedsel, zowel in het hele land als over de oceaan, brengt enorme kosten met zich mee – economisch en ecologisch. Bovendien is een deel van de ervaring van reizen naar nieuwe plaatsen het eten van nieuw en lokaal voedsel! 

Het ondersteunt lokale gemeenschappen

Als je duurzame accommodaties en bedrijven ondersteunt als je op reis bent, steun je ook lokale gemeenschappen door hun economie direct te stimuleren. Vooral op bestemmingen met massatoerisme – waar grote operators toeristen binnenhalen – blijven de financiële voordelen bij hen weg. Kies je voor een aanbieder die samenwerkt met de lokale bevolking, dan geef je de economie een boost waar het nodig is en heb je de meeste positieve impact. Op deze manier kan duurzaam toerisme dus bijdragen aan lokale gemeenschappen. 

Duurzame toerisme houdt het milieu schoon

Om ervoor te zorgen dat je verblijf op je bestemming geen negatieve impact heeft, moet je ervoor zorgen dat je accommodaties kiest die zich bezighouden met duurzame praktijken. Let op rode vlaggen bij onderzoek, zoals problemen met afval of afvalwater, en ontdek of het door je gekozen hotel transparant is over hun inspanningen. Sterker nog, kijk of ze lokale producten kopen voor hun restaurant, milieuvriendelijke materialen kopen voor hun kamers en hun werknemers goed behandelen. Het kan zijn dat het kiezen van een duurzame accommodatie ook past bij het doorbrengen van je vakantie op een mooiere locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio