11.1 C
De Bilt

Opening eerste Nederlandse ziekenhuis voor oorlogsdieren in Oekraïne

Op zaterdag 25 mei wordt het eerste ziekenhuis voor oorlogsdieren geopend in Oekraïne. Het is een initiatief van de Nederlandse dierenbeschermingsorganisatie House of Animals. ‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’ is er dankzij duizenden donaties van dierenliefhebbers uit Nederland en België.

Dierenbeschermers van House of Animals reizen donderdag naar Oekraïne. Op zaterdag 25 mei zullen ze het ziekenhuis voor oorlogsdieren openen. ‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’ staat in Dnipro, het zuidoosten van Oekraïne, vlakbij de frontlinie.

Gebroken pootjes

Het dierenziekenhuis is bedoeld voor zwaargewonde (huis)dieren die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. “Veel dieren in die regio zijn er gruwelijk aan toe”, zegt Karen Soeters, directeur van House of Animals. Er komen katten binnen met kapotgeschoten oogjes en honden met ernstige buikwonden of gebroken pootjes.” De dieren worden dagelijks door Oekraïense soldaten naar dierenopvangcentra in het oorlogsgebied gebracht. Maar zonder acute medische zorg zijn de meeste dieren kansloos”.

Gloednieuwe buitenkant dierenziekenhuis
Gloednieuwe buitenkant dierenziekenhuis – Foto: House of Animals

Ziekenhuisbedjes

‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’ is voorzien van een operatiekamer, steriele ruimtes met bedjes en een unit met medicatie en medische hulpmiddelen. Het ziekenhuis is vernoemd naar herdershond Lucy die vorig jaar december zwaargewond werd binnengebracht bij een dierenopvangcentrum in Dnipro. Geschrokken van een explosie was ze in paniek onder een auto terechtgekomen.

“Ondanks de pijn door haar verwondingen, bleef Lucy altijd vrolijk en levenslustig”, aldus Soeters. “Maar uiteindelijk overleed ze, ondanks de liefdevolle verzorging van vrijwilligers. Dit was het gevolg van een gebrek aan hygiene en de juiste medische zorg. Het dierenziekenhuis moet dit voortaan gaan voorkomen.”

Bord bij opening dierenziekenhuis
Bord bij opening dierenziekenhuis – Beeld: House of Animals

Dierenziekenhuis

In december 2023 riep House of Animals alle Nederlandse en Belgische dierenliefhebbers op om te doneren voor een noodhospitaal voor oorlogsdieren in Dnipro. Want juist daar worden veel achtergelaten (huis)dieren slachtoffer van oorlogsgeweld. Met de opbrengst kon een dierenhospitaal worden gebouwd en ingericht voor acute medische zorg en een hygiënische nabehandeling.

Vanaf zaterdag 25 mei 2024 gaan Oekraïense dierenartsen- en verzorgers aan de slag in ‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’. Volg de reis van de Nederlandse dierenbeschermers in Oekraïne en de opening van het Nederlandse dierenziekenhuis via de nieuwssite animalstoday.nl en de socials van House of Animals.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio