6 C
De Bilt

Eerste plasticbakken afgeleverd in Zuidbroek Oosterwijk

HEEMSKERK – Wethouder Gaatze de Vries leverde woensdag 10 oktober een van de eerste afvalbakken met de oranje deksel in gemeente Heemskerk. Dit deed hij bij de heer Brouwer in de Luxemburglaan. Met de nieuwe afvalbak wordt het makkelijker om plastic, blik en drinkpakken te scheiden van restafval.

 Alle huishoudens in Zuidbroek Oosterwijk met bakken voor rest- en gft-afval krijgen in oktober een nieuwe afvalbak van HVC aan huis voor het scheiden van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. De plasticbakken worden eens per vier weken geleegd. In andere gemeenten is dit al succesvol gebleken. De aangeboden hoeveelheid plastic, blik en drinkpakken neemt toe en het restafval neemt af.

Wethouder Gaatze de Vries
“Plastic, blik en drinkpakken zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Nu belanden deze grondstoffen vaak nog in de restafvalbak. Dat is jammer want restafval gaat de verbrandingsoven in en wordt niet hergebruikt. Heemskerk wil bijdragen aan een beter milieu. Willen we écht resultaat boeken dan moeten we er allemaal onze schouders onder zetten. Als je goed afval scheidt, houd je ook nauwelijks restafval over.”

 Wat wordt van plastic, blik en drinkpakken gemaakt?

Afval bestaat tegenwoordig uit belangrijke grondstoffen die in de meeste gevallen goed hergebruikt kunnen worden. Denk aan plastic, papier, gft, metalen, glas, textiel of andere materialen. Bijna alles kan dankzij nieuwe technologieën worden hergebruikt. Plastic, blik en drinkpakken die thuis worden gescheiden, zijn de basis voor nieuwe producten. Van plastic worden bijvoorbeeld broodtrommels, bermpaaltjes en plastic flesjes gemaakt. Fietsen of vliegtuigonderdelen worden gemaakt van blik en lege drinkpakken krijgen een nieuw leven als pan, krant of plastic flesje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio