Eigen bijdrage langdurige zorg per 1 januari 2018 omlaag

Den Haag – De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de eigen bijdrage in de langdurige zorg te verlagen per 1 januari 2018.

Gericht op mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben.

De maatregel is voor mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben, bijvoorbeeld thuis. De eigen bijdrage is afhankelijk van het eigen inkomen en vermogen. Het percentage van het inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10%.

Eigen bijdrage omlaag, eerste stappen om de stapeling van zorgkosten aan te pakken.

Veel mensen maken zich zorgen of ze de kosten voor hun zorg nog wel kunnen betalen. Daarom kondigde het nieuwe kabinet in het regeerakkoord verschillende maatregelen aan om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden. Het kabinet wil bijvoorbeeld ook de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage aan langdurige zorg halveren, van 8 naar 4% van het vermogen.

Het ministerie van VWS in overleg met gemeenten.

Het ministerie van VWS gaat met gemeenten overleggen over een eenvoudig en transparant abonnementstarief van 17,50 per vier weken, voor huishoudens die gebruik maken van ondersteuning vanuit de gemeente.

Eigen risico bevriezen

Met deze maatregelen blijft de zorg en ondersteuning betaalbaar voor mensen die te maken hebben met verschillende soorten van eigen bijdragen in de zorgwetten. Eerder is al besloten om het eigen risico te bevriezen in 2018. Kabinet Rutte III zet deze bevriezing voort tot en met 2021. De ministerraad heeft ermee ingestemd het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State te zenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img