Binnenland – De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakt bekend dat dit het laatste festivalseizoen wordt waarbij onlineticketverkopers onaangenaam worden verrast door allerlei onverwachte toeslagen. De ACM maakt hier volgend jaar een einde aan.
Het is de bedoeling dat je in één oogopslag de prijs voor een ticket , inclusief boekings- en andere kosten op verschillende websites kan vergelijken. Zodat je niet eerst bij allerlei aanbieders een half boekingsproces moet doorlopen om te kijken waar je het voordeligst uit bent. Het gaat hier vooral om de onvermijdbare kosten.
De prijzen voor niet verplichte extraatjes zoals bijvoorbeeld maaltijden of vervoer, mogen aanbieders nog wel later in het boekingsproces vermelden.
Dit zijn geen nieuwe regels, maar ze worden volgens de ACM nu vaak door de branche genegeerd. De toezichthouder heeft besloten tot strenge handhaving. Er waren te veel aanhoudende klachten van consumenten, die zeggen dat veel onlineverkopers van concert-, theater- en festivaltickets halverwege het boeken nog allerlei extra kosten in rekening brengen.
Zo werd de prijs soms opgeschroefd tot wel 20 procent hoger dan de oorspronkelijke prijzen.
Het ACM legde de reisbranche en autobranche eerder al vergelijkbare regels op. In de autobranche ging dat soepel: autohandelaren vermelden nu de rij-klaarmaak kosten voor nieuwe auto’s in de basisprijs, zegt ACM-woordvoerder Saskia Bierling. In de reisbranche heeft de ACM enkele forse sancties opgelegd.
In juli 2016 kreeg Reisorganisatie Corendon een boete van 350 duizend euro voor twee overtredingen (de rechtbank in Rotterdam wees het bezwaar van de reisorganisatie vorige week af, maar Corendon kan daar nog tegen in beroep). Corendon heeft inmiddels zijn website aangepast en worden alle kosten van een boeking nu vooraf gemeld.
Wellicht kunnen onlineaanbieders van tickets daarvan wat leren. De ACM kan tot zo’n 900 duizend euro per overtreding opleggen. De ACM heeft dan ook als boodschap aan de consument dat deze recht heeft op duidelijke tarieven en voorwaarden bij aankopen die men online doet. Mocht u verborgen verplichte kosten tegen komen tijdens een aankoop of boeking, dan kunt u dit melden aan de ACM via consuwijzer.nl.