1.8 C
De Bilt

Elektrisch rijden: hoe kun je jouw auto opladen met zonnepanelen?

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu is ondertussen al bij veel mensen bekend. Hoewel de productie van een elektrische auto vaak vervuilender is dan de productie van een brandstofauto, wordt er tijdens het gebruik van de elektrische auto helemaal niks meer uitgestoten. Hierdoor is de elektrische auto na een aantal jaar al beter voor het milieu. Wanneer je naast een elektrische auto ook nog eens beschikt over zonnepanelen, kan je de elektrische auto nog groener en soms zelfs gratis opladen. Hoe dat werkt, leggen wij hieronder uit.

Opladen met verschillende soorten stroom

Om stroom te produceren, kan er gebruik worden gemaakt van een aantal verschillende methoden. In Nederland wordt momenteel de meeste stroom nog opgewekt door het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze methodes, waar aardgas en kolen onder vallen, waren volgens het CBS in 2020 verantwoordelijk voor de productie van 80,2 miljard kWh. Ter vergelijking, de energieproductie uit hernieuwbare bronnen was destijds goed voor ongeveer 31 miljard kWh. Een groot verschil dus.

Elektrische auto

Wanneer je een elektrische auto op gaat laden bij een openbaar laadstation, weet je zelden zeker op welke manier de stroom is opgewekt. Dit komt omdat er op het elektriciteitsnetwerk geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘grijze’ en ‘groene’ stroom. Bij het opladen van de auto kan het dus zijn dat er enkel gebruik wordt gemaakt van grijze stroom die afkomstig is van fossiele brandstoffen. Hierdoor kan het zijn dat je onbedoeld toch nog bijdraagt aan de indirecte uitstoot van broeikasgassen.

Opladen met zonnepanelen

Wie zeker wil weten dat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt bij het opladen van de elektrische auto, kan er goed aan doen om zonnepanelen aan te schaffen. Met sommige laadpalen is het namelijk mogelijk om volledig of gedeeltelijk op te laden met stroom die is gewonnen door jouw zonnepanelen. Wanneer je genoeg zonnepanelen hebt, zou het zelfs kunnen dat je auto volledig gratis kan worden opgeladen. Het is zonde om geen gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Wanneer jouw zonnepanelen namelijk te veel stroom opleveren, kan het voorkomen dat deze teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dit noemt men salderen. Wanneer je stroom teruglevert, krijg je korting op jouw energierekening of in sommige gevallen zelfs geld terug aan het einde van het jaar. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het bedrag dat je per teruggeleverde kWh ontvangt is lager dan de prijs die je zou betalen wanneer je elektriciteit van het net afneemt. Daarom kan je de opgewekte energie beter gebruiken om bijvoorbeeld jouw elektrische auto op te laden.

De beste laadpaal met zonnepanelen

Zoals je ziet kan het erg nuttig zijn om zowel een laadpaal als zonnepanelen aan te schaffen. Maar wat is de beste laadpaal met zonnepanelen? Zoals gezegd zijn er een aantal laadpalen die de mogelijkheid bieden om samen te werken met jouw zonnepanelen. Zo is bij de Wallbox Pulsar Plus en de Copper SB standaard de Eco-Smart functie ingebouwd, die het mogelijk maakt om jouw elektrische auto met 100% groene stroom op te laden. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat er voldoende stroom wordt opgewekt door jouw zonnepanelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio