14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Energieneutraal Beuningen: Hoe waait de wind?

Beuningen – In oktober dachten al ruim 200 inwoners met ons mee over hoe we als gemeente in 2040 een energieneutraal Beuningen kunnen zijn. Tijdens bijeenkomsten in alle kernen bespraken ze hun wensen, ideeën en mogelijke zorgen.

Nu is de tijd

Nu is het tijd om verder te praten over de mogelijkheden om grootschalig energie in het buitengebied op te wekken. Want naast energiebesparing en kleinschalige productie van duurzame energie bij inwoners en bedrijven is ook grootschalige productie van duurzame energie nodig om in 2040 energieneutraal te zijn.

Veel keuzes maken

Er is nog veel te kiezen. Wat zijn bijvoorbeeld goede plekken om wind- en zonne-energie op te wekken? Hoe houden we rekening met hoogte en zichtbaarheid? En hoe organiseren we dit? Tijdens vier bijeenkomsten in november verkennen we in een spelvorm welke mogelijke combinaties we kunnen maken voor de opwek van energie. Zetten we vooral in op windenergie of willen we juist kijken naar de mogelijkheden voor zonneparken? En wat zijn de kansen voor energie uit de Waal? We werken in groepen aan een concrete kaart met voorstellen. Dit doen we tussen 19.30 en 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) op:

  • maandag 13 november in De Paulus, Molenstraat 2 in Winssen
  • woensdag 15 november in DROOM!, Schoenaker 10 in Beuningen
  • maandag 27 november in De Kloosterhof, Kapittelweg 2a in Weurt
  • woensdag 29 november in MFA ‘t Hart, Den Elt 17 in Ewijk

Geïnteresseerden melden zich aan voor de bijeenkomsten via gemeente@beuningen.nl.

Gebiedsraad en energiecoöperatie

Tijdens deze bijeenkomsten horen we graag wat de samenleving belangrijk vindt bij de opwek van grootschalige energie in het buitengebied. Met deze informatie stellen we na de bijeenkomsten de uitgangspunten vast. We willen hiervoor een gebiedsraad samenstellen met enthousiastelingen én critici. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens de avonden voor deze raad aanmelden. Ook geven we meer informatie over de mogelijkheden om mee te doen in een energiecoöperatie. Hiermee kunnen geïnteresseerden mede-eigenaar worden van een energieproject en is het mogelijk een eigen aandeel in duurzaam opgewekte energie in Beuningen te verkrijgen.

Energieneutraal Beuningen

Energieneutraal in 2040: geen vrijblijvende afspraak, maar een doel waar we samen met onze inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden naartoe werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio