5 C
De Bilt

Essentiële beveiliging voor online privacy

Criminelen zijn aan het digitaliseren. Langzaam maar zeker verschuiven ze hun werkzaamheden naar het wereldwijde web. Digitale beveiliging wordt daarom steeds belangrijker. Waar er in 2017 slechts iets meer dan 2.000 keer aangifte werd gedaan van cybermisdaad, waren er vorig jaar wel 13.500 aangiftes in Nederland. Dat is 575% stijging in 5 jaar tijd.

Het goede nieuws is dat dit de plaats inneemt van inbraken (50% daling), overvallen (30% daling) en zakkenrollerij (75% daling). De kans op fysiek letsel door misdaad is dus kleiner. Het slechte nieuws is dat er nog steeds maar weinig gevallen van cybermisdaad opgelost worden. Dit betekent dat preventie nóg belangrijker is en je er dus alles aan moet doen om cybermisdaad te voorkomen.

De essentiële beveiliging die de meeste mensen (nog) niet hebben

Een VPN is software die alle internetverkeer van en naar je apparaat versleutelt. Het beveiligt dus niet alleen alles wat je in je browser doet, maar geeft bovendien een extra laag beveiliging aan alle andere apps, die misschien niet goed beveiligd zijn.

Hoewel Nederlanders vaak vooruitlopen op het gebied van technologie, gebruikt slechts 10% van alle internetgebruikers in ons land regelmatig een VPN. Dit is flink minder dan een jaar geleden, toen veel mensen thuis werkten en vaak verplicht waren een VPN te gebruiken voor hun werk. In 2021 gebruikte dan ook 16% van Nederlanders een VPN.

Dit betekent dat mensen wel zakelijk gebruikmaken van een VPN, maar niet voor hun eigen beveiliging. VPN’s zijn echter gemakkelijker te gebruiken dan je denkt en de meeste zijn relatief betaalbaar. Daarbij bieden goede VPN diensten nog vele andere voordelen, zoals directe veilige verbindingen met andere apparaten (Meshnet van NordVPN), bescherming tegen gevaarlijke sites en monitoring van het Dark Web om je persoonsgegevens privé te houden.

Tegenwoordig hoef je ook geen snelheid in te leveren in ruil voor beveiliging. Met het Lightway protocol van ExpressVPN verlies je bijna geen snelheid en vreet het ook minder aan je batterij.

Mobiele VPN op een telefoon installeren

Tenzij je altijd gebruikmaakt van je 5G-verbinding, is het erg belangrijk dat het internetverkeer op je mobiele telefoon extra bescherming krijgt. Ondanks de grote vooruitgangen in wifi-beveiliging en HTTPS op websites, zijn wifi-netwerken nog altijd een zwakke plek. Een goede VPN kan hierbij helpen. Dit doe je zo:

  1. Vergelijk de beste VPN diensten en maak een keuze gebaseerd op de eisen waaraan het moet voldoen voor jouw dagelijkse internetgebruik (snelheid, server locaties, extra beveiliging tegen virussen en malware).
  2. Ga naar de Google Play store of AppStore en zoek naar de app van de VPN dienst. Klik op ‘installeren’.
  3. De eerste keer dat de app geopend wordt, zal het vragen voor ‘Login’ of ‘Sign Up’. Registreer met een e-mailadres en klik de verificatielink in de email.
  4. Kies het gewenste VPN-pakket en betaal voor je abonnement.
  5. Het is nu mogelijk om in te loggen in de app en verbinding te maken met een VPN-server.

Zodra er een verbinding is met een VPN-server zal alle internetverkeer omgeleid worden via deze server en vanuit daar naar het internet gaan. Dit zorgt ervoor dat de locatie en het IP-adres van je mobiele telefoon verborgen blijven voor de eindbestemming. Deze anonimiteit samen met de extra laag versleuteling bieden essentiële bescherming voor je gegevens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio