10.8 C
De Bilt

‘Extra trekking Staatsloterij is luizenfooi’ vindt Ferdy Roet

Binnenland – De extra trekking die de Staatsloterij op 27 mei gepland heeft gestaan voor deelnemers uit de periode van 2002 tot 2007 is geen vorm van compensatie, maar ‘het afschepen van mensen met een luizenfooi’. Betoogde oprichter Ferdy Roet van Loterijverlies B.V. vandaag voor de voorzieningenrechter in Alkmaar, waar hij een ultieme poging deed de trekking tegen te houden.

Roet loopt al jaren te hoop tegen de Staatsloterij. Tot bij de Hoge Raad kreeg hij gelijk voor zijn stelling dat de loterij deelnemers misleidde door winstkansen te overdrijven. Maar de onderhandelingen over compensatie liepen stuk en zelf werd hij uit het bestuur van de door hem opgerichte stichting Loterijverlies gezet. Kort geleden sloot de Staatsloterij een overeenkomst met stichting Staatsloterijschadeclaim. Onderdeel was de extra trekking later deze maand. Gedupeerden kunnen gratis meedoen als ze afzien van verdere schadeclaims.

Volgens Roet, die hogere schadevergoedingen najaagt, is sprake van ‘een paniekloterij ter afkoop van jarenlang bedrog’. Hij vindt dat de Kansspelautoriteit (Ksa) uit bescherming van consumenten nooit ontheffing voor de extra trekking had mogen verlenen. ,,De Staatsloterij doet hetzelfde als de Nederlanders toen ze in 1626 Manhattan voor 32 tot 40 kralen kochten van de indianen”, zei hij. Volgens hem ‘ruilt geen weldenkend mens de 23-karaats vordering die er ligt in voor een tot vier staatsloten.’

Belang

De Ksa en de Staatsloterij stelden daar tegenover dat Roet vooral opkomt voor zijn eigen belang, niet dat van de deelnemers. Met zo’n twee miljoen aanmeldingen tot nu toe spraken zij van ‘breed draagvlak’ voor de extra trekking. Verder benadrukten de raadslieden van beide organisaties dat niemand wordt benadeeld. ,,Deelname is vrijwillig. Wie niet wil meedoen, kan zo naar een claimstichting zoals die van de heer Roet.”

Die is in deze zaak geen belanghebbende, vinden zij, en alleen al daarom moet de rechter zijn eis afwijzen. Los daarvan mag de schade die Roet door de schikking zegt te lijden ,,nooit zwaarder wegen dan het belang van miljoenen deelnemers én de Staatsloterij dat in deze slepende zaak een oplossing komt”.

De uitspraak is donderdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio