8.8 C
De Bilt

Facebookverslaving geeft problemen

Binnenland – Volgens verslavingskunde Nederland zijn er zijn steeds meer mensen die lijden aan een Facebookverslaving. Mensen waarvoor sociale media zo belangrijk is, dat het een ‘normaal leven’ in de weg staat. Daarom dringt de vakvereniging er op aan om meer onderzoek te doen. Deze vorm van verslaving is nog niet officieel erkend waardoor het erg moeilijk is om ervoor behandeld te worden. Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling niet. 

 

Verschillende klachten

Er zijn onder de verslaafde verschillende klachten, zo raken zij de vrienden uit het echte leven kwijt, lijden aan slapeloosheid en kunnen zich niet meer concentreren op school of het werk.

Er zijn steeds meer mensen die zich aanmelden bij verslavingsklinieken. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat. Er zijn geen cijfers bekend, omdat de verslaving niet erkend wordt. Deze ‘Facebookverslaafden’ kunnen alleen worden geholpen als zij aan een verslaving lijden die wel wordt erkend zoals een drugs- of gokverslaving.

 

Tips

RTL Nieuws sprak kort geleden nog met neuropsycholoog Jolanda Marks. Daarbij heeft zij uitgelegd hoe het komt dat Facebook zo verslavend is. Ze gaf ook tips om te voorkomen dat je verslaafd wordt aan Facebook of andere sociale media.

Dit waren haar tips:

Plan eens een ‘slow day’ in

  • Spreek met jezelf een maximale tijd af die je op internet wilt besteden en hou je hieraan (zet desnoods de kookwekker).
  • Kijk niet te lang tv en speel niet te lang games. Kies hoeveel tijd je hier per dag aan wilt besteden: één uur, twee uur?
  • Plan eens een ‘slow day’ in, een dag waarop je geen tv kijkt, niet achter je computer zit en geen games speelt.
  • Kies welk nieuws je wilt volgen en welk nieuws niet. Welk nieuws levert een bijdrage aan je leven en welk nieuws kost je alleen maar energie?
  • Vraag je geregeld af: wat doe ik op internet, welke tv-programma’s kijk ik? Inspireert het je, of houdt het je juist af van dingen die je graag wilt doen?
  • Kies regelmatig voor ‘slow entertainment’, zoals het lezen van een boek, kletsen rond de keukentafel, borrelen bij de open haard. Of haal de bordspelen onder het stof vandaan. Zo gun je je hersenen ook de tijd om even bij te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio