2.3 C
De Bilt

Factoring: verbeteren van je cashflow ook een slimme financiële oplossing voor jouw bedrijf

In de hedendaagse zakenwereld is cashflowbeheer cruciaal voor het succes van elk bedrijf. Een van de methoden die ondernemers gebruiken om hun cashflow te verbeteren, is factoring. Maar wat is factoring precies en hoe kan het jouw bedrijf ten goede komen? In dit artikel verkennen we deze vragen en meer.

Wat is factoring?

Factoring is een financiële dienst waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Dit proces biedt snelle toegang tot contant geld, waardoor bedrijven niet hoeven te wachten tot hun klanten betalen. Het is een effectieve manier om de cashflow te verbeteren en kan bijzonder nuttig zijn voor kleine tot middelgrote ondernemingen die afhankelijk zijn van een constante geldstroom.

Hoe werkt factoring?

Het proces van factoring is relatief eenvoudig:

 • Factuurcreatie: Je levert goederen of diensten aan je klant en maakt een factuur.
 • Verkoop van de factuur: Je verkoopt de factuur aan een factoringbedrijf.
 • Directe betaling: Het factoringbedrijf betaalt je een groot deel van het factuurbedrag (meestal tussen de 80% en 90%) bijna onmiddellijk.
 • Incasso: Het factoringbedrijf neemt de verantwoordelijkheid voor het innen van de betaling van de klant.
 • Ontvangst van het restbedrag: Zodra de klant betaalt, ontvang je het resterende saldo, minus de factoringkosten.

Voordelen van factoring

Factoring biedt verschillende voordelen:

 • Verbeterde cashflow: Je krijgt snel toegang tot contant geld, wat essentieel is voor dagelijkse bedrijfsvoering.
 • Tijdsbesparing: Door het incassoproces uit te besteden, kun je je concentreren op andere aspecten van je bedrijf.
 • Minder kredietrisico: Factoring kan helpen het risico van late of niet-betalingen te verminderen.
 • Flexibiliteit: Factoringcontracten kunnen worden aangepast aan de behoeften van jouw bedrijf.

Kiezen van een factoringbedrijf

Bij het kiezen van een factoringbedrijf zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Reputatie en betrouwbaarheid: Onderzoek de reputatie van het bedrijf. Een betrouwbaar factoringbedrijf zal transparant zijn over zijn voorwaarden en diensten.
 • Kostenstructuur: Begrijp de kosten die verbonden zijn aan de factoringdienst. Deze kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf en de specifieke overeenkomst.
 • Contractvoorwaarden: Lees de kleine lettertjes. Sommige bedrijven kunnen langdurige contracten of minimumvolumes vereisen.
 • Klantenservice: Goede klantenservice is cruciaal, vooral als er problemen of vragen zijn.

Factoring in de praktijk

Stel je voor dat je een klein grafisch ontwerpbureau runt. Je hebt net een groot project afgerond, maar de betalingstermijn van de factuur is 60 dagen. Je hebt echter nu geld nodig om je medewerkers te betalen en nieuwe software aan te schaffen. Door te kiezen voor factoring, verkoop je de factuur aan een factoringbedrijf en ontvang je bijna onmiddellijk een groot deel van het geld. Dit stelt je in staat om je lopende kosten te dekken zonder te wachten op de betaling van de klant.

Verbeteren cashflow

Factoring kan een waardevolle financiële strategie zijn voor bedrijven die hun cashflow willen verbeteren en zich willen concentreren op groei in plaats van op debiteurenbeheer. Door een betrouwbaar factoringbedrijf te kiezen, kun je genieten van de voordelen van snelle toegang tot contant geld en professioneel creditmanagement. Zoals met elke financiële beslissing, is het belangrijk om je opties zorgvuldig te overwegen en te kiezen wat het beste past bij de unieke behoeften van jouw bedrijf. Factoring kan net de oplossing zijn die je nodig hebt om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio