18 C
De Bilt

Finland gelukkigste land ter wereld, dus pak je koffers

Waar Nederland het vijfde land is op het gebied van geluk (ook niet slecht), is Finland de overduidelijke nummer één. Al zes jaren op rij is het Scandinavische land gekozen tot gelukkigste land ter wereld. Als emigreren niks voor jou is maar je wel het geluk wilt proeven in dit prachtige land, dan kun je natuurlijk ook nog op vakantie gaan.

Waarom zijn Finnen zo gelukkig?

‘Iedereen doet er toe’, zo sprak Anna Schoemakers, de vicevoorzitter van de Vereniging Nederland Finland, tegen Editie NL. Gelijkwaardigheid is een belangrijke factor waarom het volk zo happy is. Ook het onderwijssysteem mag er zijn. ‘Kinderen mogen nog lang kind zijn. Spelen is heel belangrijk’, vult ze aan. Maar dat is niet het enige dat zo blij maakt in dit land. De natuur is zonder twijfel een factor die meeweegt in de positieve beoordeling. Zo spelen de kids veel in de natuur en heeft bijna iedereen een zomerhuisje in het bos. Geen noodzakelijke buitenlandtrips voor velen, omdat het eigen land zo heerlijk is.

Uitzonderlijke omgeving in Lapland

Sowieso is heel Finland prachtig, maar Fins Lapland is toch wel erg uniek. Dat weet ook Mökki Travel, aanbieder van reizen naar Ruka en omgeving. Hier ervaar je de volle pracht en praal van Lapland, van ijsvissen tot rendieren spotten en nog veel meer! Ze zijn gespecialiseerd in het bieden van Finse huisjes, die mokki’s worden genoemd. Dat is het Finse woord voor vakantiehuisje. Maar niet zomaar een vakantiehuisje. Want de meeste huisjes kenmerken zich door onder meer een sauna en open haard. Dat is gezellig thuiskomen na een actief dagje. Super authentiek, van luxueuze villa’s tot knusse mokki’s gemaakt van boomstammen, in de wildernis, in het centrum, de keuze is groot.

Ontdek de natuur in Finland

Juist omdat de prachtige natuur een van de aspecten is waardoor mensen zo gelukkig zijn in Finland, is het ontdekken ervan meer dan de moeite waard. Waar we in Nederland meer gewend zijn aan fietsen, verken je de natuur in dit gedeelte van Europa op hele andere manieren. Wat dacht je van een rendierentocht? Of een husky sledetocht? Wie gek is op wandelen die trekt de stoute sneeuwschoenen aan en ontdekt parken als Oulanka National Park. Meer van de elektrische voertuigen? Dan pak je de sneeuwscooter en verken je de unieke natuur. Tot slot stap je ook nog de raft in voor een boottocht. Je kunt de boot zelfs laten stoppen om de beste vismethodes te leren in Lapland.

Het prachtige Noorderlicht in Finland

Ieder seizoen heeft Fins Lapland weer van alles te bieden. In oktober of november zie je normaliter de eerste sneeuwvlokken uit de lucht vallen en tijdens de kerstperiode is het een magisch paradijs. Wintersporten doe je van november tot en met april. Wil je graag het adembenemende Noorderlicht spotten? November tot en met januari is de beste periode, omdat de nachten dan relatief gezien het langst zijn.

Wil je juist liever tijdens wat warmer weer naar Fins Lapland? Ga dan in juni of begin juli, met temperaturen tot circa 25 graden. Er valt dan gemiddeld gezien zelfs minder regen dan in Nederland. Wij weten het wel, een vakantie naar Fins Lapland is meer dan de moeite waard en laat je proeven van het gelukkige Finse gevoel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio