16.7 C
De Bilt

FNV: Enorm gesteund door advies advocaat-generaal over Deliveroo

FNV voelt zich enorm gesteund door het advies van advocaat-generaal De Bock over Deliveroo. Daarin stelt de advocaat-generaal dat maaltijdbezorgers van Deliveroo werken op basis van een arbeidsovereenkomst. De vakbond voert tegen verschillende platformbedrijven, waaronder Deliveroo en Uber, lange juridische procedures om te zorgen dat de mensen die voor ze werken krijgen waar ze recht op hebben.

Weigeren arbeidsovereenkomsten aan te bieden

Ondanks meerdere uitspraken van rechters, dat mensen die voor de platformbedrijven werken in dienst genomen moeten worden, blijven bedrijven als Uber en Deliveroo weigeren om arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Dit advies onderstreept wat FNV al jaren zegt. Platformwerk moet als normaal werk gezien worden, waarbij werknemers een arbeidsovereenkomst hebben, onder een cao vallen en een behoorlijke beloning moeten krijgen, ook voor wachttijden. Verder moeten ziekte en verlof goed geregeld zijn, net als de pensioenen. En platformbedrijven moeten net als andere bedrijven premies en belastingen betalen.

Zwakke sociaal economische positie

Volgens de advocaat-generaal is de afwezigheid van een arbeidsovereenkomst de oorzaak van de zwakke sociaal economische positie van platformwerkers. Zij hebben vaak een laag inkomen en zijn er niet zeker van dat ze morgen ook werk zullen hebben, schetst de advocaat-generaal in het advies. Daardoor hebben mensen vaak meerdere banen nodig om rond te komen, met veel te lange werkweken tot gevolg. De onpersoonlijke aansturing door een algoritme maakt de platformwerker kwetsbaar en kan leiden tot een onzorgvuldige bejegening en het schenden van de privacy.

Nieuwe overwinning volgens FNV

FNV noemt het advies van de advocaat-generaal een nieuwe overwinning in de strijd voor goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden bij platformbedrijven. De vakbond roept de bedrijven op de juridische strijd te staken en zich te houden aan de rechterlijke uitspraken. Voor de overheid heeft FNV ook een boodschap. Die moet de bestaande regels over schijnzelfstandigheid handhaven en zorgen dat bedrijven als Uber en Deliveroo er niet meer mee weg komen als ze gerechtelijke uitspraken negeren. Deze bedrijven staan niet boven de wet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio