Geknipt voor Valentijn met hulp van Westfries museum

Hoorn – Op afstand een liefdevolle knuffel geven, dat kan met de Valentijnsactie van het Westfries Museum uit Hoorn. Beeldend kunstenaar Eline Janssens zette deze knipkunstactie samen met het museum op touw omdat de tentoonstelling ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de Kunst’ niet meer te bezoeken zal zijn. De einddatum is namelijk op Valentijnsdag 14 februari, maar de musea zijn nog gesloten tot 2 maart.

Download

Met de te downloaden knipbladen van de website kan iedereen naar hartenlust zelf knippen voor Valentijn. Maak je eigen knipkunstkaart om op Valentijnsdag iemand een hart onder de riem te steken. Download de bladen en voorbeelden op www.wfm.nl/janssens-koerten.

Janssens & Koerten

Met de tentoonstelling ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ bracht Eline Janssens een eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenares Joanna Koerten (ook wel Rembrandt met de schaar genoemd) en de grote diverse collectie knipkunst van het Westfries Museum. Eline Janssens gebruikt in haar eigen beeldend werk in de openbare ruimte elementen uit de knipkunst zoals open/dicht, spiegelingen en silhouetten. De wonderschone expositie opende op 8 maart 2020, een paar dagen voor de eerste lockdown. Doordat veel bezoekers nog niet de kans hadden gekregen te genieten van de knipkunst door de eeuwen heen, werd de expositie verlengd tot en met 14 februari. Ook ditmaal gooide een nieuwe lockdown roet in het eten.

Liefdesbetuiging op afstand

Eline Janssens bedacht een creatieve oplossing om haar liefde voor het werken met de schaar toch zoveel mogelijk te verspreiden. Ze maakte knipbladen en inspirerende voorbeelden waarmee iedereen zelf aan de slag kan. Deze zijn thuis uit te printen voor het creëren van een eigengemaakte kunstzinnige Valentijnskaart. Want juist nu is een beetje extra aandacht zo welkom.

Of zoals Eline Janssens het zelf verwoord: “In een tijd waarin 1,5 meter de gewenste afstand is tussen mensen, gaan we nieuwe vormen bedenken die onze genegenheid voor de ander duidt. Of we blazen een oud gebruik nieuw leven in. De normale dikke pakkerd, stevige handdruk of omhelzing moeten plaats maken voor ‘een liefdesbetuiging op afstand’. Brieven of kaarten zijn effectieve vormen om grenzen te overstijgen en het gevoel van echt samenzijn te creëren. Liefdesbrieven of lieve kaartjes zijn een blijk van hoop op binnenkort weer samenzijn.”

Love is in the air

Wil jij iemand laten weten dat je hem/haar graag de hand drukt, aan het hart drukt, omhelst, een pakkerd geeft? Download dan de Valentijn knipbladen van het Westfries Museum en combineer naar hartenlust allerlei vormen tot een echte liefdes-knipkunstwerk. Heb je meerdere mensen die je wil laten weten dat je van hen houdt? Voor iedere vorm van liefde, genegenheid, verlangen, hoop en geloof zijn afbeeldingen te knippen. De knipactie bestaat uit pdf’s met daarop allerlei vormen die je in kan zetten voor het maken van een knipkunstwerk naar eigen goeddunken. Laat zo via de post je eigen ‘Love in the air’ bezorgen.

Podcast en win-actie

De knipbladen en voorbeelden zijn te vinden op www.wfm.nl/janssens-koerten. Kijk daar ook naar de andere instructievideo’s met Eline Janssens of luister naar haar podcast over Joanna Koerten. Zin in meer knipkunst en graag een exclusief ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ t.w.v. € 65,- winnen? Schrijf je dan nu in voor de tweemaandelijkse online nieuwsbrief van het Westfries Museum via www.wfm.nl/nieuws en doe mee met de winactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img