14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Geldfit ziet dat in 1e kwartaal ruim 10 keer zoveel mensen gebruik maken van de online hulp

In het eerste kwartaal van 2023 maakten tien keer zoveel mensen gebruik van Geldfit om grip op hun geld te krijgen. Dit komt mede door het Tijdelijk Noodfonds Energie, de potjes-check van Geldfit en de gezamenlijke landelijke campagne ‘Je staat er niet alleen voor’ met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Grote zorgen bij mensen zijn stijgende prijzen, hoge energiekosten en situaties waardoor financiën veranderen.

In het eerste kwartaal van dit jaar bezochten ruim 1 miljoen mensen de website geldfit.nl. Hier kregen zij inzicht in hun situatie en ontdekten ze welke stappen ze konden zetten om grip op hun geld te krijgen. Zo ontdekten mensen via een check of ze gebruik kunnen maken van het Tijdelijk Noodfonds Energie en welke andere hulp beschikbaar is. Ook maakten mensen massaal gebruik van de potjes-check om er eenvoudig achter te komen welke toeslagen en regelingen zij konden aanvragen.

Ontwikkeling hulpvragen

Naast de websitebezoekers op geldfit.nl belden ruim 23.000 mensen naar Geldfit. Via 0800-8115 biedt een belteam een luisterend oor, denkt mee en brengt waar nodig iemand in contact met hulp in de buurt. Frederieke Kokol, manager bij Geldfit, ziet naast vragen over het Noodfonds en de potjes-check ook een ontwikkeling in het type hulpvragen van mensen die bellen.

“Een brede groep geeft aan dat ze door de onbetaalbare boodschappen niet altijd genoeg geld heeft om eten te kopen en niet meer weten wat ze moeten doen. Ook krijgen we meer maatschappelijke hulpvragen van mensen die elders hulp/zorg krijgen of geven. Hierbij kun je denken aan ouderen die niet goed weten of iets wel of niet is aangevraagd, of mensen die beschermd/begeleid wonen. Al deze factoren hebben invloed op de financiën van mensen.

Digitale vaardigheid afwezig bij grote groep mensen

Daarnaast valt het belteam op dat er een grote groep mensen niet digitaal vaardig is. Kokol licht toe: “Dit betreft niet alleen ouderen, maar ook mensen met een migrantenafkomst en jongeren. Ook begrijpen veel mensen niet wat ze lezen en haken ze af. We brengen mensen dan in contact met een formulierencafé of andere vrijwilligersorganisatie die ze verder kunnen helpen. Het is mooi dat mensen in beweging komen en de stap zetten naar hulp.”

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, bedoeld voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening, is nog tot 1 mei open voor aanvragen. Geldfit verwacht dat de hoge bezoekersaantallen ook in de komende weken nog zullen aanhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio