16.6 C
De Bilt

Gerard Spong in actie voor Leon tegen willekeur OM rondom discriminatie LHBTI’s n.a.v. aangifte tegen dominee Kort Mieraskerk

Rotterdam – De Nederlandse topadvocaat Gerard Spong schiet te hulp bij zaak rondom de aangifte tegen de dominee en de willekeur van het OM in deze en andere zaken. Het Gerechtshof in Den Haag heeft besloten een raadkamerzitting te organiseren op woensdag 28 juli 2021 om 15:00 uur rondom de aangifte tegen dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Dominee Kort kwam op 30 maart 2020 in opspraak, omdat hij in een brief aan de gemeente Krimpen aan den IJssel opriep om homo’s uit te bannen.

Groepsbelediging en discriminatie

Omdat wij LHBTI’s accepteren in onze samenleving roepen wij het coronavirus op ons af, zo suggereerde hij in zijn brief. Leon Houtzager, homo en destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel, deed hiervan op 5 april 2020 aangifte wegen discriminatie, groepsbelediging en aanzetten tot haat.

Gerard Spong en Leon Houtzager (©)

Aflevering BOOS met Tim Hofman

Op 25 februari 2021 was Leon Houtzager in het programma BOOS van Tim Hofman, waarin de zaak werd uitgelegd. Inmiddels heeft deze aflevering 1,1 miljoen views. Leon Houtzager: “Het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat hier sprake is van discriminatie en groepsbelediging, maar wil mijn zaak niet oppakken vanwege artikel 6 van de grondwet (vrijheid van godsdienst). Dit vind ik heel vreemd, omdat in artikel 6 staat: “… behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

” Dit betekent dat ook een predikant zich aan de wet heeft te houden en dus niet mag haatzaaien, geen groepen mag beledigen of discrimineren (artikel 137c en 137d Sr). Tegen deze uitspraak van het OM ben ik daarom in bezwaar gegaan (artikel 12 Sv) en dat heeft geholpen. Het gerechtshof in Den Haag heeft mij nu uitgenodigd voor een zitting en daar ben ik heel blij mee.”

Vervolging voor bedreiging nog in behandeling

In de bewuste aflevering probeerde Houtzager het gesprek aan te gaan met de predikant. In plaats daarvan werd hij bedreigd en weggejaagd door volgers van de Mieraskerk. “Tegen de bedreigers in de bewuste aflevering is een aparte aangifte gedaan en deze zaak loopt nog,” vertelt Houtzager.

“Wat ik altijd vreemd heb gevonden in Nederland is dat als een politicus of een imam haat zaait, groepen beledigt of discrimineert, dan wordt hij vervolgd. De zaak van Geert Wilders is hiervan het bekendste voorbeeld. Eerder dit jaar is ook een imam veroordeeld tot een geldboete, omdat hij in een preek een andere moslimbeweging heeft uitgemaakt voor varkens.

Christelijke voorgangers komen er vaak mee weg

Christelijke voorgangers daarentegen komen er vaak mee weg. Dat heb ik nooit begrepen. Het lijkt wel alsof dominees een uitzonderingspositie hebben in onze maatschappij en meer mogen zeggen dan anderen. Wat ik wil is dat iedereen in Nederland gelijk behandelt wordt, of je nu religieus bent of niet. Artikel 6 mag wat mij betreft niet gebruikt worden als excuus om andere wetten te overtreden,” aldus Houtzager. Hopelijk kan Gerard Spong helpen het recht te laten spreken.

Tim Hofman steunt de actie voor gelijke rechten

Tim Hofman steunt deze actie. Op dinsdag 20 oktober 2020 zei Tim Hofman in het programma Op1: “Ga met een loep over artikel 6 van de grondwet heen en zorg dat we uitkomen op gelijke grond. Zorg dat je dezelfde rechten hebt voor iedereen.” Dit was naar aanleiding van de discussie rondom veel kerken die hun deuren openden en mensen in grote aantallen toelieten, daar waar andere gebouwen tijdens de coronamaatregelen gesloten moesten blijven.

Ook hier kregen kerken op grond van artikel 6 een uitzonderingspositie. Uit onderzoek bleek achteraf dat dit onterecht was. De Mieraskerk behoorde destijds tot één van de kerken die in opspraak raakten en zijn deuren opende.

Gerard Spong zal Leon Houtzager bijstaan tijdens Raadkamerzitting

Gerard Spong van Spong Advocaten heeft bekend gemaakt Leon Houtzager te zullen bijstaan tijdens de raadkamerzitting van 28 juli. Gerard Spong pakt de zaak met vertrouwen op en ziet voldoende aanknopingspunten om de uitspraak van het OM te bestrijden. Ook zal hij pleiten dat toetsingsmethode waarmee discriminatie, groepsbelediging en haatzaaien wordt vastgesteld is verouderd en toe is aan vernieuwing. Deze is inmiddels 20 jaar oud.

Trots op ondersteuning van topadvocaat

“Ik ben ontzettend trots om te melden dat niemand minder dan Gerard Spong van Spong Advocaten mij gaat steunen in deze zaak,” vertelt Houtzager. “Samen met Gerard Spong ga ik mijn uiterste best doen om de rechters ervan te overtuigen dat het OM een verkeerde beslissing heeft gemaakt en alsnog deze zaak moet oppakken.”

Politieke interesse uit Tweede Kamer in deze zaak

VVD, D66, PvdA, GroenLinks en SP hebben aangeboden graag in gesprek te gaan met Leon Houtzager en Tim Hofman over dit onderwerp. Vertegenwoordigers van deze partijen waren dan ook aanwezig tijdens de demonstratie in Krimpen aan den IJssel op 6 maart 2021 waar 400 demonstranten bij aanwezig waren. Houtzager: “Ik hoop dat rechters dit ook als een kans zullen zien.

Veel Tweede Kamerleden kijken met veel interesse mee en willen nu wel eens weten of dominees inderdaad meer mogen zeggen dan andere mensen in onze samenleving. Ook willen zij weten hoe artikel 1 zich verhoudt tot artikel 6. Dit is een kans voor een rechter om hier duidelijkheid over te scheppen en jurisprudentie over te schrijven. Hoever mag een dominee gaan in het discrimineren en haatzaaien richting LHBTI’s?”

“Als ik in het gelijk gesteld wordt dan zou dat een enorme verandering voor Nederland betekenen. Dan kunnen het het haatzaaien vanuit dominees richting LHBTI’s echt stopzetten. Als ik ongelijk krijg dan is het aan de Tweede Kamer om artikel 6 te verduidelijken en ervoor te zorgen dat we allemaal uitkomen op gelijke grond, zoals Tim Hofman ook voorstelde,” aldus Houtzager.

COC steunt crowdfundingactie ‘Tikkie voor Leon’

COC Nederland, belangenorganisatie en voorvechter van LHBTI’s in Nederland, heeft besloten Leon te steunen door middel van een crowdfundingactie genaamd ‘Tikkie voor Leon’. Door middel van een ‘tikkie’ kunnen mensen een geldbedrag overmaken aan het COC dat gebruikt zal worden om de juridische bijstand voor o.a. van Leon te betalen. Het benodigde bedrag is 5.000 euro. Geld dat overblijft zal ten goede komen aan LHBTI-acceptatie in de biblebelt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van COC Nederland: www.coc.nl/geloof-cultuur/tikkie-voor-leon

“Niemand mag boven de wet staan, ook een dominee niet”

Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam, zegt hierover: “Leon heeft het afgelopen anderhalf jaar heel veel op eigen kracht moeten doen en we hebben hem vanuit COC Rotterdam gesteund waar we konden. We moeten ophouden met het toestaan van oproepen om homo’s uit te bannen. Niemand zou boven de wet mogen staan, ook een dominee niet. De politiek kijkt mee en de rechters hebben nu de kans om dit gelijk te trekken. Maar dit zou ook ontzettend veel betekenen voor LHBTI’s die opgroeien in dit soort gemeenschappen en in de problemen komen door dit soort uitspraken.”

Kleine bijdrage kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse grondwet

Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland, vult aan: “Ik wil iedereen oproepen Leon te steunen. Er hebben zeker een miljoen mensen de aflevering van BOOS gezien, duizenden mensen hebben een handtekeningactie getekend en honderden mensen waren aanwezig tijdens demonstraties in Krimpen aan den IJssel en hebben brieven gestuurd. Ik wil al deze mensen vragen een kleine donatie te doen voor Leon. Met jullie hulp kunnen we echt iets veranderen in Nederland.

Stuur daarom een ‘Tikkie voor Leon’ of stort jouw bedrag direct naar COC Nederland. Vermeld hier wel bij dat het om een ‘Tikkie voor Leon’ gaat. Meer informatie vind je op onze website. Eén euro is in principe al voldoende, maar we krijgen inmiddels ook al vaak het symbolische bedrag van zes euro binnen vanwege artikel 6. Het is aan jou.”

Een tikkie voor juridische kosten en voorlichting in Biblebelt

Een ‘Tikkie voor Leon’ sturen kan via deze link: https://tikkie.me/pay/COC/pS7izjRx3rrNDTvTHPFDeB. Eventueel mag je ook het bedrag direct overmaken naar rekeningnummer NL84 ABNA 05188 61 457 t.n.v. COC Nederland onder vermelding van ‘Tikkie voor Leon‘. Er is tevens een GoFundMe pagina online gezet, met daarop de hele uitleg van de rechtszaak en waar je ook een bedrag kunt overmaken via andere betaalmethoden, zoals iDEAL of creditcard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio